Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat lansarea unui plan strategic de îmbunătăţire a pregătirii şi răspunsului global la febra dengue, în contextul unei creşteri exponenţiale a numărului de cazuri de infectare în ultimii ani şi a riscului de răspândire în alte regiuni, precum Europa şi sudul Statelor Unite, a transmis agenţia EFE, preluată de Agerpres.
Directorul Departamentului de boli tropicale neglijate al OMS, Raman Velayudhan, a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă noul plan, care vizează, de asemenea, combaterea altor arbovirusuri care, la fel ca febra dengue, sunt transmise de ţânţarul din specia Aedes, precum zika, chikungunya sau oropouche, susceptibile, la rândul lor, să se răspândească în alte zone, care nu sunt tropicale.
Velayudhan a avertizat că numărul cazurilor de infectare cu dengue la nivel mondial s-a dublat în fiecare an începând din 2021. Doar în primele opt luni ale anului 2024 au fost confirmate 12,3 milioane de cazuri de infectare şi 6.000 de decese, majoritatea în America de Sud.
„Boala este în prezent endemică în peste 130 de ţări”, a precizat expertul, citând urbanizarea necontrolată în anumite zone cu condiţii de igienă precare, efectele schimbărilor climatice şi creşterea numărului de călătorii internaţionale drept factori ai răspândirii rapide a acesteia.
Planul „urmăreşte să reducă povara şi suferinţa cauzate de dengue şi de alte boli provocate de arbovirusuri printr-o îmbunătăţire a coordonării răspunsului global”, a subliniat oficialul OMS.