Pasagerii unui vas de croazieră au plecat din oraşul Belfast într-o călătorie de trei ani şi jumătate, după ce au rămas blocaţi în capitala Irlandei de Nord mai multe luni, timp în care nava a fost supusă unor lucrări de reparaţii neaşteptate, a transmis Agenția Reuters, preluată de Agerpres. Unii dintre pasageri intenţionează chiar să se mute definitiv pe vasul de croazieră.
Pasagerii vasului Odyssey al companiei Villa Vie Residences, care efectuează prima croazieră continuă din lume, îşi pot cumpăra cabinele pentru întreaga durată de funcţionare a navei sau le pot închiria pentru a parcurge doar anumite segmente ale călătoriei. Vasul, cu o capacitate de 650 de pasageri, trebuia iniţial să ridice ancora din capitala Irlandei de Nord în luna mai, însă a fost reţinut pentru reparaţii după apariţia unor probleme la direcţie şi la cutia de viteze.
În urma unei serii de teste în larg, Odyssey a anunţat pe reţelele sociale că a primit aprobare de la Agenţia Maritimă şi de Pază de Coastă (MCA) din Marea Britanie şi de la serviciul Public Health, precizând că aşteaptă cu nerăbdare urcarea pasagerilor la bord.
«A durat atât (de) mult timp», a declarat John Frim, din Canada, care împreună cu soţia sa, Monica, au ales să plece în croazieră pentru a celebra cea de-a 50-a aniversare a căsătoriei. El a adăugat, însă: «Nu ne-am pierdut niciodată încrederea în concept». «Nu suntem încântaţi de întârziere… dar când te raportezi la perioada de trei ani şi jumătate, ce mai înseamnă patru luni?», a declarat soţia lui, Monica.
Compania a suportat costurile de cazare ale oaspeţilor în Belfast şi în alte zone din Europa drept compensaţie pentru întârzierea neaşteptată. Călătoria inaugurală va dura 1.301 zile, timp în care pasagerii vor vizita toate cele şapte continente şi se vor opri în 425 de porturi, de la Rio de Janeiro până la Singapore. Vasul este dotat cu restaurante, piscină, SPA, centru de afaceri şi asigură servicii medicale. Unii dintre pasageri speră să rămână în croazieră pentru tot restul vieţii, precum Melody şi John Hennessee din Statele Unite, care au declarat pentru BBC că nava va fi de acum înainte casa lor.
Alţii s-au îndrăgostit în timp ce aşteptau finalizarea reparaţiilor. Canadianul Gian Perroni şi americanca Angela Harsanyi s-au întâlnit la hotelul din Belfast unde au fost cazaţi unii dintre pasageri, iar săptămâna trecută şi-au anunţat logodna. «Probabil că nu putea fi mai bine decât atât, nu?», a declarat Harsanyi pentru Sky News. «Ne căsătorim între Canalul Panama şi Costa Rica», a povestit ea.