N.D.

Sub genericul ”Coridoare culturale, trasee europene ale obiectivelor de patrimoniu“, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale din județ vor organiza, în aceste zile, o serie de evenimente dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului, prin intermediul cărora publicul este invitat să descopere bogățiile culturale locale și din întreaga Europă.
Astfel, pe data de 20 septembrie a.c., Muzeul ,,Ion Luca Caragiale“ Ploieşti va organiza o expoziție de desene cu eroi din opera lui Ion Luca Caragiale, intitulată ”Publicul și arta lui Caragiale“, Muzeul Ceasului fiind gazda matineului muzeal cu tema ”Casa Luca Elefterescu pe ruta clădirilor istorice ale Ploieștiului”, a doua zi, pe 21 septembrie, urmând să se deschidă o altă expoziție – ”Valori de orologerie europeană din sec. XIX – XX“, realizată în colaborare cu Muzeul „Casa Domnească“ Brebu.
Tot pe data de 20 septembrie, Muzeul Memorial „Nichita Stănescu” va deschide expoziția temporară ”Vârstele poetului necuvintelor”, în aceeași zi fiind programate și următoarele matinee muzeale: la Muzeul ”Constantin și Ion Stere” ­Bucov – ”Colecția Susana Stere – patrimoniu cultural de excepție”, la Muzeul „Conacul Pană Filipescu» din Filipeștii de Târg – ”Prahova, leagănul Cantacuzinilor valahi”; la Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” Bușteni – ”Cezar Petrescu, destin de ­scriitor”.
Totodată, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova invită publicul, pe 20 septembrie a.c., la ora 11.00, la vernisarea expoziţiei temporare „De la istoria familiei, la istoria națională“.
Potrivit reprezentanților muzeului, această expoziție aduce în atenția publicului piese din colecția particulară a lui Constantin Ilie, nepotul sergentului Alexandru Ilie, jandarm participant în Primul Război Mondial, cele 17 fotografii care vor fi expuse și care poartă, în mod vizibil, patina timpului, reflectând momente din preajma acelei perioade.
De asemenea, pe 21 septembrie au mai fost anunțate următoarele evenimente: la Muzeul „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte – expoziția temporară cu titlul ”Halbe de sec. XIX – XX» , la Muzeul „Casa Domnească” Brebu – matineul muzeal ”Patrimoniul material și imaterial românesc”, la Muzeul „Crama 1777“ Valea Călugărească – evenimentul „Poveşti cultural europene despre vin. Emoții și valori“.