“Ronțăitul” seara înainte de culcare este asociat adesea cu îngrășatul și cu diverse probleme de sănătate. Există inclusiv cercetări care au demonstrat că femeile care consumă frecvent gustări seara au un risc mai mare de a dezvolta sindrom metabolic. De asemenea, mâncatul seara poate crește nivelul de lipide din sânge, atât la femei, cât și la bărbați. Totuși, gustările târzii nu reprezintă un factor determinant pentru creșterea în greutate, cu condiția să nu creeze surplus caloric, adică numărul caloriilor ingerate să nu îl depășească pe cel al caloriilor arse. Gustările nocturne ocazionale sunt acceptabile în cadrul unei diete bine echilibrate, însă nu ar trebui să resimți foame constantă seara, mai ales după o cină hrănitoare.
De exemplu, pentru o gustare de seară rapidă și nutritivă, puteți să combinați câteva felii de brânză cu fructe proaspete. Brânza este o sursă importantă de proteine, iar fructele aduc fibre, contribuind la senzația de sațietate.
Deși majoritatea tipurilor de brânză sunt bogate în proteine, parmezanul se remarcă printr-un conținut ridicat, având 10,1 grame de proteine per porție de 30 grame. Împreună cu fructe dulci, cum ar fi fructele de pădure sau o piersică feliată, parmezanul poate fi o gustare satisfăcătoare și plină de savoare pentru seară.