N.D.

Un cutremur de mare intensitate a avut loc în România, ieri după amiază, acesta fiind resimțit și în Prahova, la Ploiești! De altfel, imediat după producerea lui, cei de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au transmis: ”În ziua de 16.09.2024, la ora 17:40:21 (ora României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5,2, la adâncimea de 140 km. Cutremurul s-a produs la 57km NV de Buzău, 58km SE de Sfântu-Gheorghe, 61km E de Brașov, 64km V de Focșani, 73km NE de Ploiești”. La interval de o oră după producerea seismului, ISU Prahova a transmis că la dispeceratul integrat de la nivelul județului Prahova nu au fost înregistrate apeluri la numărul unic de urgență 112, care să semnaleze probleme apărute ca urmare a cutremurului. Totuși, un echipaj de pompieri urma să efectueze o verificare în teren, la Ploiești, în vederea identificării unor eventuale pagube materiale.

Mai trebuie adăugat faptul că, după două ore de la anunțul inițial, cei de la INCDFP au venit cu o editare ulterioară în ceea ce privește intensitatea seismului, mult mai mare, în sensul că, așa cum s-a precizat, a fost ”un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5,4 – la adâncimea de 126,8 km – care s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 56km NV de Buzău, 58km SE de Sfântu-Gheorghe, 59km E de Brașov, 67km V de Focșani, 69km N de Ploiești, 97km NE de Targoviște”.

De precizat, cel mai recent cutremur, de peste 4 grade, resimțit inclusiv la Ploiești, a avut loc în ziua de 1 august a.c., la ora 15:09:01, ora locală a României, și a fost produs în zona seismică Vrancea. A avut magnitudinea de 4,1 ML, la adâncimea de 140 km, aceasta fiind o reviziuire, inițial fiind anunțată o magnitudine mult mai mare, de 4,7 ml. Reamintim faptul că până la seismul înregistrat ieri, în acest an, cel mai puternic cutremur din România, de magnitudine 4,3, a avut loc tot în judeţul Vrancea, în data de 15 ianuarie, la o adâncime de 74 de kilometri, iar anul trecut în data de 14 februarie s-a produs un seism de 5,7 în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.