Unul din trei copii europeni cu vârsta între şase şi nouă ani este fie supraponderal, fie obez, potrivit unui raport care avertizează şi că până în 2025 numărul copiilor sub cinci ani supraponderali din lume va creşte de la 41 de milioane la 70 de milioane, scrie The Guardian.
Printre descoperirile principale ale studiului este şi cea că între 20 şi 30% dintre bolile inflamatorii ale intestinelor încep acum în copilărie.
De asemenea, se arată că boala ficatului gras neprovocat de alcool a devenit cea mai comună cauză de boli cronice de ficat la copii şi adolescenţi în ţările occidentale. Chiar şi copii de trei ani au fost diagnosticaţi cu această boală.
Raportul a fost comandat de United European Gastroenterology (UAG) şi se bazează pe date din 46 de ţări din zona europeană. Mesajul UAG este că Europa nu poate face faţă problemei.
“În Europa avem experţi pediatri de top şi multe centre de excelenţă. Totuşi, acestea nu sunt răspândite şi la acest moment nu pot acoperi nevoile copiilor de pe continent. Acest lucru are un impact nu doar asupra persoanelor afectate şi a familiilor lor, dar şi asupra societăţii şi furnizării generale de servicii de sănătate”, spune Michael Manns, preşedintele organizaţiei.
Costul tratării afecţiunilor legate de obezitate consumă acum o zecime din toate cheltuielile de sănătate în Europa şi, potrivit raportului, ameninţă sustenabilitatea serviciilor publice de sănătate în toate ţările.