Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunţat, ieri, că, împreună cu o parte din operatorii publici de comunicaţii electronice mobile, au configurat şi testat cu succes VoLTE Emergency Call, cea mai nouă funcţionalitate implementată pentru apelarea Serviciului de urgenţă 112, ce ar urma să reducă timpii pentru transferul apelurilor de la cetăţeni.
Potrivit unui comunicat al STS transmis AGERPRES, aceasta se află în proiect pilot, urmând să fie operaţionalizată la nivel naţional.
«Tehnologia VoLTE aduce o serie de îmbunătăţiri pentru primirea şi procesarea comunicaţiilor de urgenţă efectuate la 112 de pe telefoane mobile, însemnând reducerea timpilor pentru transferul apelurilor de la cetăţeni către Serviciul de urgenţă 112 şi informaţii de localizare mai fiabile şi mai precise», se precizează în comunicat.
Conform comunicatului, VoLTE Emergency Call va fi operaţionalizat la nivel naţional pentru toate reţelele 4G, după ce operatorii de telefonie mobilă vor finaliza toate configuraţiile specifice, iar activităţile pilot cu trafic real la 112 vor valida funcţionarea optimă, în prezent, Digi România şi Orange aflându-se într-un stadiu avansat de configurare şi testare a acestei noi facilităţi.
«Din perspectiva cetăţeanului, nu sunt necesare acţiuni suplimentare pentru a apela Serviciul de urgenţă 112 prin tehnologia VoLTE, singura condiţie este ca telefonul mobil utilizat să dispună de acest tip de serviciu. Concret, această tehnologie permite utilizarea reţelelor IP pentru realizarea apelului de urgenţă, respectiv pentru conectarea directă cu 112. Totodată, permite transmiterea de informaţii îmbunătăţite de localizare a apelului, cu arii de acoperire mai restrânse, inclusiv prin utilizarea conexiunilor de date pe timpul acestui tip de apel», precizează STS.
Serviciul spune că activarea acestei facilităţi a însemnat un proces complex de adaptare a reţelelor de comunicaţii mobile atât din punct de vedere al standardelor, cât şi al arhitecturilor existente, precum şi aplicarea unor noi configuraţii la nivelul Serviciului de urgen­ţă 112.