Nicoleta Dumitrescu

În România, aproximativ trei milioane de elevi și preșcolari au început ieri cursurile și, chiar dacă anul școlar 2024-2025 a venit cu un nou regulament de organizare și funcționare a școlilor, respectiv cu un nou Statut al elevilor, ”greaua moștenire” tot a lăsat ceva urme. Pentru că, în continuare, și în acest nou an școlar, la nivel de țară, există instituții de învățământ care au toaleta ”în fundul curții”, care nu au apă curentă, ori care sunt, încă, în șantier etc., etc.
Cu toate acestea, însă, politicienii nu au fost reținuți în a fi prezenți la festivitățile de deschidere, care mai de care dintre liderii de partid ținând să le transmită elevilor tot felul de mesaje, evident dintre cele motivaționale, că tot sunt acestea la modă acum. Un exemplu este al liderului liberalilor care – după ce s-a liniștit în ceea ce privește momentul și locul lansării volumui său a cărei reclamă s-a tot făcut până acum, respectiv la emisiunea culinară a poetului Mircea Dinescu, unde Nicolae Ciucă și-a arătat măiestria și în tocatul mărunt al usturoiului – a fost prezent la un liceu cu profil tehnologic, din Sebeș. Cum era de așteptat, din discursul președintelui PNL, adresat profesorilor și elevilor, n-au lipsit cuvintele cheie, acestea fiind atent strecurate, ca un soi de pregătire, atent realizată, pentru campania electorală pentru alegerile prezidențiale care urmează. ”Educația nu are voie să rămână în urma realităților sociale și economice”, ”prioritatea noastră, ca stat și societate, trebuie să fie tânăra generație”, ”cheia succesului nu este simpla acumulare de cunoștințe, ci capacitatea de a dezvolta gândirea critică, abilitățile practice, dar și de a forma caractere”, sunt doar câteva exemple din mesajul adresat elevilor de Nicolae Ciucă.
Adevărul este faptul că, atunci când vine vorba despre discursuri, politicienii sunt ași în arta de a minți frumos. De altfel, dacă nu ar stăpâni bine această artă, politicienii nici nu ar fi rezistat atât de bine în domeniu, doar prin arta de a minți frumos reușind să se …reabiliteze și să revină în lumina reflectoarelor, după ce au fost pentru o anumită perioadă de timp într-un con de umbră, în cele mai multe cazuri și pentru că s-au abătut inclusiv de la lege.
Problema este însă aceea că, dacă este să ne uităm în curtea tuturor partidelor, toate au și un numitor comun. Și anume, grație artei de a minți frumos, toate au reprezentanți de soi, unul și unul, care merită să fie puși în fruntea celor mai importante instituții, de la ministere până la direcții, comisii și comiții, fără număr! Așa se face că, într-adevăr, cheia succesului în viață este folosită, mai întâi, să deschidă ușa partidelor politice, în sediile cărora, după cum arată și realitatea de astăzi, se iau cele mai importante decizii pentru țară și poporul ei. În aceste condiții, de ce în fața tinerei generații, când au ocazia, inclusiv la festivitățile de an nou școlar, fac pe lupii moraliști? Pentru că politicienii cunosc cel mai bine care este cheia succesului în viață, știu să mintă frumos, dovadă că, o dată la patru ani, partidele care ajung să-și împartă puterea împart, automat, și funcțiile cele mai importante celor apropiați lor, fără să conteze cât de multă sau cât de puțină carte au aceștia, ori dacă au habar ce presupune munca în domeniul în care au fost promovați pe posturi plătiți regește! Suntem în an electoral și urmează două noi runde de alegeri, printre care și cele parlamentare, care vor stabili ce partide urmează să fie la guvernare. Oare, se va schimba ceva, în bine? Slabe speranțe, atât timp cât cheia succesului în viață stă tot pe masa policienilor!