Nicoleta Dumitrescu
E mare agitație prin partide! Și nici nu ar putea să fie altfel, având în vedere faptul că acum se bate fierul, tare de tot, cât să se mențină suficient de cald chiar înainte de cele două tururi de alegeri, prezidențiale și parlamentare. Oricum, stabilirea numelor candidaților – fie că este vorba despre candidatul pentru Cotroceni, fie despre candidații pentru Senat și Camera Deputaților – ridică deja tensiunea acelora care se întrunesc, în ședințe mai mult sau mai puțin cu caracter secret, în sedii de partide ori prin separeuri de restaurante.
Astfel, potrivit unor surse, liberalii ar fi în fierbere, motivul fiind faptul că, după ce i-au pus chipul și numele alăturate titlului ”Un ostaș în slujba țării”, pe panouri amplasate pe marginea multor drumuri din țară, liderul Nicolae Ciucă tot n-ar sta bine în sondaje, cât să fie anunțat, în mod oficial, drept candidat la prezidențiale. Așa se face că, recent, într-o discuție restrânsă, dată fiind această situație, s-ar fi pus în discuție găsirea altei persoane care să fie aruncată în cursa pentru Cotroceni, liderul PNL chiar fiind dispus să se retragă, dacă și partidul ar avea un înlocuitor, firește, pe buzele unora fiind deja un nume – Ilie Bolojan, șeful Consiliului Județean de la Bihor- care, însă, ar fi refuzat oferta. Cert este că pe deasupra liberalilor plutesc multe dileme, după criticile unui fost lider, Crin Antonescu, la adresa actualei conduceri a partidului, care a reactivat și spiritul critic al unor nostalgici ai vremurilor în care liberalii erau pur liberali, și acesta fiind văzut drept o variantă posibilă de candidat la prezidențiale. Cu aceste frecușuri din interior, însă, pare că atacurile venite de la PSD, ca partener de guvernare, sunt mai ușor de tolerat, fiind considerate chiar ca o pregătire pentru campaniile electorale care urmează. Așa cum o pregătire pentru campania electorală sunt considerate și noile decizii votate la nivel de Guvern, precum este și amnistia fiscală pentru persoane fizice și juridice, anunțată de către premierul Marcel Ciolacu, și acesta cu candidatură, oficială, pe prezidențiale.
Cu siguranță, însă, la întrecere cu stabilirea numelui pentru funcția de șef al statului sunt și nominalizările pentru Parlament. Pentru că, deja, cei cărora le-a fost dat de înțeles că acest mandat, 2020-2024, va fi și ultimul în care vor fi deputați ori senatori, se consideră discriminați, anunțând oficial plecarea din partidul în care au activat până acum și constituirea altor formațiuni politice în care să primeze, evident, dreptatea și corectitudinea în tot și în toate! Adevărul este însă faptul că, pentru mulți dintre cei trimiși prin votul românilor în Parlament, statutul de ales al neamului s-a transformat într-o…adevărată profesie, cei care au prins gustul privilegiilor de a fi senator sau deputat considerând că, odată ajunși la finalul mandatului de patru ani, au dreptul să mai repete ”experiența” încă și încă o dată! Asta în ciuda faptului că activitatea parlamentară s-a redus doar la naveta între București și localitatea de domiciliu, fără să aibă vreo intervenție în plen sau să inițieze vreun proiect ori vreo modificare la legile deja existente. Așa sunt, însă, politicienii, doar în anii electorali aducându-și aminte de popor, să promită câte în lună și în stele fiind, de fapt, adevărata lor profesie!