• Au fost turnate deja 4000 de tone de material, care se completează periodic
• Nu se pune problema unei noi evacuări a populaţiei din blocurile situate în vecinătate
N. Dumitrescu
La aproape cinci luni de la producerea unei îngrijorătoare surpări în centrul orașului Slănic, lucrările de punere în siguranță a zonei – aflată pe strada 23 August – continuă. Așa cum am aflat de la ing. Paul Bejan, șeful de șantier, care coordonează lucrările la fața locului, ”Acum se află în plină derulare realizarea de foraje la adâncimi mai mari, pentru a se putea cunoaște, în mod exact, ce fel de sol este în zona afectată și ce se întâmplă în profunzime acolo. Sperăm ca aceste foraje să fie finalizate până la jumătatea lunii septembrie”. Rugat să ne precizeze ce anume s-a întreprins până acum și care este situația în zona afectată, acesta ne-a declarat: ”Până acum, pe etape, în craterul format pe Strada 23 August s-au turnat aproape 4000 de tone de material – argilă, piatră, straturi de ciment etc. Din cauza faptului că materialul deja turnat în groapa formată se tasează, așa cum este și firesc în această situație, periodic acesta este completat, pentru a avea o structură omogenă. Lucrările continuă!“. În ceea ce privește lucrările ce urmează să se realizeze, dar mai ales ce anume trebuie să știe familiile din blocurile din imediata apropiere a străzii afectate, acesta ne-a mai precizat: ”Au demarat lucrările de reabilitare și regularizare a pârâului Gorgan (n.n. – care are legătură cu zona afectată), precum și cele de refacere a podurilor și a podețelor aflate peste această apă. Sperăm ca lucrările să fie gata la sfârșitul lunii octombrie, început de noiembrie anul acesta, în funcție și de starea vremii. De precizat este faptul că zilnic se fac măsurători în zonă, iar valorile rezultate nu sunt alarmante, ne arată că este o perioadă de staționare a fenomenului. Ca urmare, populația nu trebuie să se îngrijoreze.”
Având în vedere că după finalizarea forajelor care se realizează acum, așa cum ni s-a precizat, va începe acțiunea de forare și fixare a unor piloni în jurul blocurilor din imediata apropiere a zonei afectate, care au rolul de a stabiliza fenomenul de tasare înregistrat pe strada 23 August, întrebat, în acest context, dacă a mai este luată în calcul o nouă evacuare a locatarilor, interlocutorul nostru a menționat: ” În cazul populației, respectiv al familiilor din blocurile din imediata apropiere a străzii 23 August, nu se ia în calcul o nouă evacuare. S-a stabilit însă mutarea temporară a activității din sediile actuale ale Poliției și Direcției de Finanțe locale, având în vedere că în fața celor două clădiri se vor extinde lucrările de șantier”. Reamintim că surparea de pe Strada 23 August a fost înregistrată pe data de 25 aprilie 2024. Craterul format, ce a impus instituirea situației de stare de urgență la nivel local, a dat peste cap viața cotidiană a orașului, în mod special a familiilor din blocurile din imediata apropiere a gropii formate, mai ales că evenimentul s-a produs cu câteva zile înainte de Paște, zeci de familii fiind evacuate – 42 de familii din Blocurile 20 B și 20 C, și, ulterior, alte câte șapte familii din blocurile 13 și 14 – pentru o anumită perioadă de timp. După producerea evenimentului, prefectul județului, Emil Drăgănescu, în calitatea sa de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a convocat șapte ședințe în cadrul cărora s-au luat deciziile care se impuneau. De precizat că Primăria Slănic a fost sprijinită și de la nivel guvernamental, fiind alocate fonduri în valoare de 12 milioane de lei, la solicitarea autorității locale, prin Instituția Prefectului, pentru realizarea unor rapoarte, studii, expertize și lucrări de punere în siguranță și de monitorizare a zonei afectate. Unele dintre studii au fost deja făcute, numeroși specialiști venind la Slănic, o parte a măsurătorilor geoelectrice efectuate realizîndu-se chiar în premieră națională. Așa cum au arătat unele studii, zona conului de surpare de pe strada 23 August nu a putut fi pusă în legătură dinamică nici cu zonele de instabilitate datorate vechilor lucrări de la Baia Baciului sau de la Baia Verde, dar nici cu aria exploatărilor moderne din versantul stâng (estic) al pârâului Slănic, concluzia fiind că, în acest caz, este vorba despre un fenomen natural de sufoziune mecanică.
De reținut că lucrările de punere în siguranță a zonei continuă, de la reprezentanții Primăriei Slănic aflând că, periodic, aceștia se întâlnesc cu cei care stau în blocurile de lângă zona afectată, ținându-i la curent atât asupra lucrărilor efectuate, cât și asupra celor care urmează să se realizeze.