Societatea Cultural-Istorică „Mihai Viteazul” din Ploiești aduce în atenția Europei figura voievodului român

V. Stoica

La început de octombrie, se va încheia, în Italia, o nouă etapă a proiectului cultural-istoric ”Dimensiunea europeană a lui Vlad Țepeș”, derulat de Societatea Cultural-Istorică ”Mihai Viteazul” din Ploiești. Un proiect care aduce în atenția Europei figura voievodului român Vlad Țepeș, cel care este mai cunoscut în întreaga lume, prin cinematografia mondială, drept ”Dracula” – vampirul, dar a cărui poveste este – dincolo de fabulații – una extrem de interesantă și demnă de a fi scoasă la lumină, chiar și după secole.
După cum afirmă Mircea Cosma, președintele Societății Cultural-Istorice ”Mihai Viteazul” Ploiești, Vlad Țepeș, un principe care a zidit biserici, mănăstiri, cetăți și târguri, nu a fost vampir, făcând referire la cum a înzestrat și cum a sfințit Vlad al III-lea Draculea (Țepeș) cele patru mari monumente religioase: Mănăstirea Turnu (Prahova); Mănăstirea Snagov (Ilfov); Biserica de zid a lui Bucur Ciobanul (București) și Mănăstirea Comana (Giurgiu).
Proiectul cultural-istoric ”Dimensiunea europeană a lui Vlad Țepeș” tocmai acest lucru vrea să evidențieze: viața voievodului român, dincolo de plăsmuirile scenografilor și regizorilor filmelor artistice, de aici și ideea peliculei realizate în colaborare cu italienii – “Viața reală a lui Draculea”, care vine cu o nouă perspectivă a personalității celui mai cunoscut principe român.

Napoli, Gaeta, Acerenza sunt trei dintre punctele de interes ale încheierii unei noi etape a programului european derulat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și al unor renumiți iubitori de istorie și cultură din Italia. Astfel, pe 5 octombrie, la Gaeta, regiunea Lazio, vor avea loc întâlniri cu primarul orașului, urmând să fie donate placa cu efigia în bronz a lui Vlad Țepeș, dar și o copie a tabloului care-l înfățișează pe voievodul român, pictat de Iolanda Crețoiu. Pe 6 octombrie, delegația din România va participa la Acerenza, regiunea Basilicata, la inaugurarea raionului dedicat României din cadrul Bibliotecii ”Conti Glinni de Acerenza” și la parafarea unui protocol de colaborare între ARI Basilicata, Societatea Mihai Vitazul Ploiești și Asociația Lucani nei Balcani, iar pe 7 și 8 octombrie, la Napoli, va fi amenajată și inaugurată expoziția itinerantă ”Dimensiunea europeană a lui Vlad Țepeș”. Atât la Gaeta, cât și la Acerenza și Napoli, va rula, în prezența realizatorilor, filmul ”Viața reală a lui Vlad Țepeș”, care a fost proiectat în luna august și în cadrul Universității de Vară ”Nicolae Iorga”, de la Vălenii de Munte.