V. S.

Poluarea este un subiect sensibil la Ploiești. Calitatea aerului pune probleme nu numai simțului olfactiv, după ideea pe care vor să o acrediteze unele instituții ale statului, ci și sănătății populației. Poluarea este strâns legată de apariția unor boli și de accentuarea simptomelor altora, însă nimeni nu vorbește despre cum se poate rezolva, în mod real, situația actuală care ar putea să conducă, într-o perioadă mai lungă de timp, la creșterea morbidității și mortalității în rândul locuitorilor Ploieștiului și localităților limitrofe. Cu toate acestea, candidații la Primăria Ploiești parcă se feresc să-și exprime punctele de vedere referitoare la acest aspect, deși primarul unei localități trebuie să vegheze și la aplicarea legislației de mediu și la sănătatea populației. Dintre cei 13 candidați la Primăria Ploiești, unul singur vorbește despre rezolvarea problemelor legate de măsurarea calității reale a aerului pe care îl respiră ploieștenii.
Recent, Direcția de Sănătate Publică a publicat un raport referitor la starea de sănătate a prahovenilor, fiind evaluată și posibilitatea ca expunerea la poluanții din atmosferă să producă o creștere a numărului de cazuri de afecțiuni respiratorii și nu numai.

Din măsurătorile făcute de Direcția de Sănătate Publică, pe perioade scurte, la Ploiești s-au înregistrat, potrivit documentului menționat, depășiri ale concentrației maxime admise la hidrogen sulfurat – în cartierul Mihai Bravu – și la pulberi în suspensie – de asemenea, în cartierul Mihai Bravu, la intersecția dintre Bd. Republicii și Șoseaua Vestului, dar și la intersecția dintre str. Malu Roșu și Șoseaua Vestului, precum și în Piața Mihai Viteazul. Aceste depășiri sugerează poluare industrială și poluare cauzată de traficul auto, spun reprezentanții DSP Prahova în raport.
Deși reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Prahova menționează că nu se poate face o legătură directă între creșterea numărului de afecțiuni și poluarea aerului, în raport se arată că “datele raportate arată un nivel mai ridicat al valorilor indicatorilor de sănătate pe codurile de boală posibil asociate cu poluarea atmosferică la nivelul orașului Ploiești comparativ cu media raportată la nivelul județului Prahova pentru mortalitate prin tumori maligne, mortalitate prin tumori maligne respiratorii, morbiditate prin afecțiuni respiratorii, morbiditate prin afecțiuni cardiovasculare, morbiditate prin tumori maligne, morbiditate prin infecții virale ale căilor respiratorii superioare, morbiditate prin pneumonie, morbiditate prin emfizem, morbiditate prin astm bronșic, morbiditate prin tumori la trahee, bronhii, plămâni, morbiditate prin alte tumori ale organelor respiratorii”, spune raportul asupra stării de sănătate a populației din județul Prahova.

Daniel Savu, despre măsurile necesare pentru combaterea poluării în Ploieşti

Daniel Savu, candidat independent la Primăria Ploiești, a postat pe blogul său personal – www.danielsavu.ro – punctul său de vedere referitor la problema poluării. “Poluarea nu este tratată ca o problemă gravă a Ploieștiului, deși prin efectele ei provoacă disconfort și afectează starea de sănătate a cetățenilor. Este una dintre temele ce mi-au fost sesizate de ploieștenii care locuiesc atât în nordul orașului, cât și în celelalte cartiere aflate în apropierea zonelor industriale. Oamenii spun că fenomenul a devenit un rău cu care autoritățile par a se fi obișnuit, pentru că nimeni nu a putut remarca măsuri de natură să schimbe radical situația. Ca viitor primar al Ploieștiului, mi-au cerut să determin autoritățile de mediu să monitorizeze mult mai atent nivelul de poluare din oraș și să impună respectarea legii. Ca urmare, una dintre primele decizii pe care le voi lua dacă voi fi ales în această funcție va fi aceea de a solicita Gărzii de Mediu să verifice, cu o frecvență adaptată realităților de fiecare zi, emisiile de la rafinării și fabrica de detergenți din nordul orașului. Iar dacă laboratorul mobil din dotarea Agenției pentru Protecția Mediului, prin care se măsoară noxele, este, în continuare, nefuncțional și cei responsabili nu fac nimic pentru a remedia situația, iau în calcul să sesizez inclusiv Guvernul, astfel încât să rezolvăm această problemă esențială într-un oraș poluat ca Ploieștiul. În situația în care nici la acest nivel lucrurile nu vor fi soluționate, mă gândesc chiar la implicarea municipalității pentru achiziționarea unui astfel de laborator mobil. Cred că este o prioritate suficient de importantă a orașului, de un interes public evident, astfel încât autoritatea locală, printr-o decizie a viitorului Consiliu Local, să fie îndreptățită să se implice”, a conchis Daniel Savu.