Nicoleta Dumitrescu

Congresul PSD, finalizat cu desemnarea, în mod oficial, a lui Marcel Ciolacu la funcția de candidat la alegerile prezindențiale din acest an, plin de festivism, dar și tapetat cu atacuri, care mai de care, la adresa liberalilor, i-a cam bulversat pe aceștia din urmă. Nu se așteptau să vadă ca dincolo de verva colegilor de guvernare în exprimarea susținerii candidaturii liderului lor în cursa pentru Cotroceni să fie în stare, în același interval de timp, să șteargă practic cu buretele anii în care a fost agreată, de comun acord, împărțirea puterii, bașca și conducerea Palatului Victoria.
În condițiile în care însă în cazul președintelui PNL este doar verbal anunțată dorința acestuia de a participa la alegerile pentru cea mai înaltă funcție în stat, atenția fiind focusată pe talentul acestuia de scriitor, cartea lui Nicolae Ciucă nefiind apărută, încă, în librării, social-democraților nu le-a fost prea greu să fure startul competiției pentru alegerile prezidențiale care, după cum se vede, strică din ce în ce mai mult falsa armonie din coaliție. Cert este că intervenția de la microfon, în timpul congresului celor de la PSD, a lui Sorin Grindeanu, le-a picat foarte greu liberalilor, comparațiile făcute de către acesta, vorbind despre colegii de guvernare, ba cu ”un roi de albine, care dau miere, dar care de fapt nu fac decât să stea cu mâinile în buzunarele altora”, ba că ”sunt viespi care-și fac cuibul în casele altora” ori că sunt ”impostori” și ”specialiști în politici parazitare”, determinându-i pe cei de la PNL, la rându-le, să reacționeze cam cu aceeași monedă a atacurilor. Astfel, dacă prim-vicepreședintele și europarlamentarul Rareș Bogdan a ținut să spună că aceste atacuri sunt făcute din cauza faptului că social-democraților le este frică de liberali, fiind obsedați și speriați de ei, ”PNL fiind nevoit să înghită o meduză și să guverneze împreună”, și că ”îmbrățișarea ucigașă a ținut prea mult”, în schimb, un deputat și lider al organizației județene PNL de la Satu Mare a fost mult mai tranșant, solicitând ca, ieri, încă de la prima oră, să fie convocat Biroul Permanent Național al PNL și să se analizeze de urgență ieșirea miniștrilor liberali din guvernarea Ciolacu!
În ce măsură orgoliul liberalilor se va dovedi atât de rănit încă liberalii să-și ia bagajele, respectiv miniștrii din Palatul Victoria, unde premier este liderul PSD, a cărui țintă acum este să ajungă la Cotroceni, rămâne de văzut! Oricum, deja se constată că fiecare dintre cele două părți nu se mai vede stând prea mult la aceeași masă la care se întâlneau săptămânal la ședințele de Guvern ori ale coaliției, fiecare țintind către un alt viitor. Asta în ciuda faptului că, în urmă cu câteva luni, când fiecare își număra mandatele de europarlamentari și de aleși locali, nu era exclusă o guvernare, evident tot împreună, și după alegerile de la sfârșitul acestui mega an electoral.
După cum se vede, însă, și în acest caz, ambițiile de mărire, minimizându-se ceea ce a făcut unul pentru celălalt, poate să schimbe, din mers, orice planuri stabilite inițial. Iar acest lucru se întâmplă din cauza faptului că politica din România merge mai ales pe deviza ”Niciodată să nu spui niciodată!”, în condițiile în care tot ceea ce era considerat, nu cu mult timp în urmă, împotriva firii în acest domeniu, ulterior s-a transformat ”în formulă de succes”, chipurile pentru ca… țara și poporul să meargă înainte!
Cum, însă, demagogia politicienilor nu cunoaște margini, realitatea este că aceștia nu fac nicio mișcare fără ca să se asigure, dinainte, că au succesul asigurat. Iar realitatea o demonstrează în fiecare zi!