Violeta Stoica

Până în prezent, în cadrul controalelor efectuate, la ordinul prefectului Emil Drăgănescu, la balastierele din județul Prahova, s-au deschis două dosare penale care se află în lucru la IPJ Prahova, fiind vorba despre perimetre de exploatare fără documente sau despre depozitarea și îngroparea de deșeuri – resturi din construcții și alte tipuri de deșeuri cum ar fi vata de sticlă – în zonele respective, fără respectarea prevederilor legale.
Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a prezentat rezultatele de până acum ale controalelor efectuate, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat și comisar-șef de poliție Ginel Preda, inspector șef al IPJ Prahova, Andrei Liviu Antipa – comisar șef al Gărzii de Mediu Prahova, Florin Diaconu – șeful Agenției pentru Protecția Mediului Prahova și Marius Nicolai – șeful Serviciului de Gospodărire a Apelor Prahova.
”În Prahova, din păcate, constatăm că există o tendință de a fi transformați în groapa de gunoi a unora. Am hotărât, la începutul mandatului de prefect, să continui inițiativele demarate de colegul meu Virgil Nanu și este de datoria noastră să facem aceste acțiuni și să prezentăm rezultatele lor. (…) În domeniul balastierelor, avem foarte multe sesizări și reclamații. Această acțiune de verificare la stațiile de agregate urmează o procedură aleasă de fiecare instituție în parte, am fixat un termen în care aștept o raportare, ne aplecăm cu precădere acolo unde există sesizări. Am constatat cu tristețe că, încă de la primele verificări, am descoperit probleme majore, care ne dau de gândit”, a declarat prefectul Emil Drăgănescu, care a precizat că ”știm că este nevoie de agregate, că se construiește în România, dar haideți să o facem responsabil, iar Prahova să nu mai fie dată exemplu ca groapa de gunoi a județelor învecinate. (…) Aceste demersuri trebuie să aibă rezultate mult mai ample, inclusiv să identificăm eventualele lacune legislative”.
De la începutul acestui an și până în prezent, s-au înregistrat la IPJ Prahova 10 dosare penale privind protecția mediului și patru privind regimul deșeurilor periculoase și nepericuloase.

Controalele sunt în desfășurare și probabil va mai dura până la finalizarea acțiunii la toate exploatările de agregate din Prahova, dat fiind că au autorizație 85 de balastiere, din care 14 dețin permis de exploatare numai de la Apele Române, pe albiile unor râuri importante din județ.
În urmă cu circa o lună și jumătate, prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a dispus constituirea unei comisii mixte pentru verificarea modului de aplicare și respectare a actelor normative în vigoare în activitatea unităților de extragere și prelucrare a agregatelor minerale din județul Prahova, iar instituțiile reprezentate în echipele de control au obligația să prezinte rapoartele finale până la data de 1 octombrie 2024.
Potrivit ordinului prefectului, Comisia mixtă este formată din Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu, APM Prahova, Agenția Națională pentru Resurse Minerale – Compartimentul de Inspecție Teritorială Ploiești, Sistemul de Gospodărire a Apelor Prahova, reprezentanți ai ITM Prahova, IPJ Prahova și ai Instituției Prefectului.