Premierul Marcel Ciolacu a cerut ca pensionarii să fie informați oficial că nicio pensie nu o să scadă și orice greșeală se poate repara

 

N. Dumitrescu

Ca și în alte județe din țară, și în Prahova, din data de 16 august a.c., poștașii au demarat acțiunea de distribuire a deciziilor de recalculare a pensiilor, având în vedere că de la 1 septembrie 2024 va intra în vigoare noua lege a pensiilor. La nivelul județului, deja au fost distribuite aproximativ 50% din respectivele decizii, respectiv aproape 90.000 de decizii de recalculare a pensiilor, acțiunea fiind în plină desfășurare, restul – până la numărul total de peste 180.000 de decizii de recalculare – urmând să se distribuite până la sfârșitul lunii în curs. Plicul pe care trebuie să-l aducă poștașul este așteptat de către beneficiari… ca pâinea caldă, dovadă că destule persoane, inclusiv din Ploiești, seara, înainte de culcare, coborând la parterul blocului în care locuiesc pentru a verifica dacă, nu cumva, documentul mult așteptat a fost lăsat în cutia poștală. Pe de altă parte, nu toți cei care deja au intrat în posesia deciziei se declară mulțumiți de noua formulă de calcul și, așa cum se întâmplă și în alte județe ale țării, considerându-se nedreptățiți, deja zeci de prahoveni s-au prezentat la casa de pensii pentru a cere lămuriri.
Așa cum am aflat de la purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Prahova, Grațiela Chițu, începând de luni, 19 august a.c. – la doar o zi după începerea distribuirii deciziilor de recalculare – și până ieri dimineață, au fost înregistrate aproape 90 de petiții. Potrivit acesteia, pentru a veni în sprijinul pensionarilor care se consideră nemulțumiți de modul în care s-a făcut recalcularea pensiilor, Casa Județeană de Pensii Prahova a pus la dispoziție acestora un formular tipizat, pe care trebuie doar să-l completeze cu datele personale, la care să atașeze o copie a deciziei de recalculare primite, ulterior, după verificarea dosarului de pensionare, persoanele în cauză urmând să primească răspunsul acasă, în scris.
De precizat că, în condițiile în care pensionarii s-au plâns că după recalculare nu au veniturile la care se așteptau, ieri, în cadrul ședinței săptămânale de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a cerut ministrului Muncii şi preşedintelui Casei de Pensii o informare legată de recalcularea pensiilor. „Vreau să încep prin a-i cere ministrului Muncii şi preşedintelui Casei de Pensii să trimită, până la finalul săptămânii, o informare legată de stadiul procesului de recalculare a pensiilor. Câte decizii au ajuns deja la pensionari, care este procentul de contestări şi cum se desfăşoară procedura de refacere a deciziilor de recalculare unde se constată erori”, a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern. Acesta a mai solicitat, de asemenea, ca tuturor pensionarilor să li se trimită zilele următoare un document oficial prin care să fie informaţi că oricare ar fi calculul legat de contributivitate pensia lor nu scade. „Românii trebuie să aibă garanţia că nu scade nicio pensie şi orice greşeală se poate repara şi orice sumă se recuperează. 3,8 milioane de pensii cresc, adică 83% din total, ăsta este un fapt cert”, a mai precizat șeful Guvernului.