F.T.

Poliţia Română atrage atenţia că înşelătoriile cu privire la investiţiile în criptomonede au devenit un nou mod de operare a escrocilor, acest tip de fraudă fiind foarte convingătoare, ceea ce le face greu de detectat de către victime.
Tot potrivit Poliţiei Române, «astfel de anunţuri sunt vizibile pe rețelele de socializare și promit câștiguri uriașe pentru cetățenii care investesc în acțiunile companiilor, câștiguri care nu sunt fezabile. În unele cazuri, în reclame sunt folosite imaginile unor celebrități. Utilizatorii care accesează aceste reclame sunt redirecționați către un site fals, care imită paginile oficiale ale companiilor cunoscute, fiind astfel convinși să își introducă datele de contact. Ulterior, persoanele sunt abordate de un presupus reprezentant al companiei.Majoritatea victimelor sunt persoane vârstnice, mai puțin familiarizate cu tehnologia. Autorii le cer acestora să instaleze aplicații de acces la distanță, sub pretextul de a facilita procesul investițional.
Odată obținut accesul, autorii pătrund în aplicațiile bancare ale victimelor, sustrăgând economiile acestora și, în unele cazuri, contractând credite în numele lor. Acest tip de fraudă a lăsat mulți pensionari fără economii și cu datorii substanțiale pe termen lung».
Pentru a nu deveni victimele unor astfel de înşelătorii, oamenii legii recomandă: Verificați legitimitatea site-urilor și căutați informații detaliate despre platformele de trading înainte de a investi, asigurându-vă că dețin detalii de contact clare și verificabile;Ignorați materialele promoționale cu celebrități în care sunt propuse anumite investiții; Nu furnizați informații personale sau financiare și fiți sceptici la apelurile și email-urile prin care sunt solicitate date sensibile; Evitați aplicațiile de control la distanță și nu le descărcați niciodată la cererea altor persoane. Acestea sunt adesea folosite pentru a vă accesa datele și fondurile; Fiți sceptici la promisiuni de câștiguri mari. Dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, probabil că este o înșelătorie, prin urmare, analizați cu atenție și cereți sfatul unui specialist financiar; Înainte de a face orice investiție, documentați-vă temeinic și verificați recenziile și istoricul companiilor în care doriți să investiți.Înșelăciunile de acest tip reprezintă o amenințare serioasă pentru cetățenii care vor să-și mărească patrimoniul prin investirea economiilor.Educația și vigilența sunt cele mai bune arme împotriva acestor tipuri de fraude și, prin respectarea măsurilor de precauție menționate mai sus, cetățenii se pot proteja mai bine și pot să se asigure că investițiile lor sunt reale». (Foto-Poliția Română)