F.T.

Drept este că suntem abia în august. La fel de adevărat este că, în contextul condiţiilor meteo, campania de împăduriri din toamnă va începe, în judeţ, cel mai probabil, prin octombrie. Sau noiembrie! Cu prelungire până-n decembrie.
Şi nu-i vina lor, a angajaţilor Direcţiei Silvice Prahova, că se intră-n prelungiri. Dacă nu dă ploaie Cel de Sus, nu se poate planta. Lucru, pe care, fireşte, îl ştiu şi activiştii de mediu, darămite specialiştii instituţiei prahovene.
Totuşi, în această perioadă, după cum ne-a precizat ing. Bogdan Săvulescu, şef Compartiment «Cultură-Refacere», se execută lucrări de mobilizare a solului şi descopleşiri.
Iar în condiţiile în care mâna de lucru (a se citi zilierii) «era pe când nu s-a văzut, azi o vedem, dar nu e» prin pădure sau prin liziere, noroc cu parteneriatul stabilit pentru perioada 2022 – 2025 între DS Prahova şi diverse firme specializate. Revenind la campania de împăduriri: pentru această toamnă n-ar mai fi mare suprafaţă de «acoperit cu verde», cât timp, pentru anul în curs, deja, în primăvară, a fost realizat 78 la sută din plan. «N-ar mai fi mare suprafaţă de acoperit», ar zice un profan. Fiindcă, repetăm: la mila ploii stă nu doar agricultura, ci şi silvicultura!

“Baza” regenerărilor naturale – puieţii containerizaţi
La o simplă estimare, pepinierele din cadrul Ocoalelor Silvice asigură aproximativ 800 de mii de puieţi, apţi de plantat în cele două campanii – din această toamnă şi din primăvara anului 2025. Context în care reamintim că, în afară de Beizadele, mai sunt pepiniere (sau solarii) şi la Ocoalele Silvice Sinaia, Ploieşti, Doftana, Câmpina şi… cam peste tot în Prahova.
Iar noua metodă de producere a puieţilor containerizaţi prinde tot mai mult teren la nivelul Direcţiei Silvice Prahova. La Ocolul Silvic Sinaia, de exemplu, unde a fost înfiinţat – în afară de Pepiniera Răzoare -un nou solar în urmă cu doi ani, la primăvară vor fi apţi de a fi «înrădăcinaţi» puieți de molid şi brad. Revenind mai la camp: la Beizadele sunt produşi puieţi din speciile stejar pedunculat, gorun, frasin, cireş, salcâm, glădiţă etc. În pepinierele de pe raza celorlalte ocoale – specii care se pretează condiţiilor pedoclimatice specifice.

Livrare de puieţi şi altor ­direcţii silvice
Scriam mai sus că mai este puţin din planul de regenerări – artificiale sau naturale – pentru anul curent. În ceea ce priveşte regenerările naturale, de exemplu, Ocolul Silvic Ploieşti este, într-adevăr, cam cel mai afectat de silvostepa din zona în care este amplasat.
Pe de altă parte, însă, potrivit ing. Bogdan Săvulescu, acolo pare să fie cea mai mare producţie de ghindă din ultimii 5-6 ani. Deci, sursa pentru regenerarea naturală există! Şi mai e ceva specific DS Prahova: livrarea către alte direcţii silvice din ţară de puieţi produşi în condiţii optime, după cum am amintit mai sus.
Şi, nu în ultimul rând, acordarea de puieți – cu titlu gratuit – către primăriile doritoare.
Cam aceasta a fost «avancronica» viitoarei campanii de împăduriri toamnă 2024 – primăvară 2025. În plină desfăşurare, în schimb: lucrări de descopleşiri şi mobilizare…