• Două aeronave ultrauşoare se prăbuşesc peste un grup de ­persoane. 37 de victime!

F.T.

Astăzi, începând cu ora 10.00, pe amplasamentul Aeroclubului ”Gheorghe Bănciulescu” Ploiești – Aerodromul Stejnic, ISU Prahova desfăşoară un exercițiu de nivel tactic, cu punerea în aplicare a prevederilor Planului Roșu, în scopul antrenării structurilor operative în situația prăbușirii a două aeronave ultraușoare peste un grup de persoane, în urma producerii unui accident pe timpul unui miting aviatic.
Conform scenariului prezentat de către salvatorii prahoveni, «două aeronave pierd înălțimea la care se aflau și se prăbușesc peste un grup de persoane care asistau la mitingul aviatic, rezultând un număr de 37 de victime din rândul spectatorilor și al piloților care se aflau la manșa celor două avioane, astfel: 15 victime cod roșu, 10 victime cod galben și 10 victime cod verde, precum și decesul celor doi piloți din aeronavele implicate.
Ca urmare a situației produse, comandantul dispozitivului din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Ploiești, aflat în zona aerodromului pentru asigurarea măsurilor specifice din competență pe timpul mitingului aviatic, intervine imediat pentru evaluarea situației de urgență, raportând dispeceratului integrat al ISU Prahova aspectele constatate.
Ofițerul de serviciu din cadrul dispeceratului raportează de îndată inspectorului șef al ISU Prahova datele situației cu care se confruntă, iar acesta din urmă conștientizează gravitatea evenimentului, ordonând punerea în aplicare a Planului Roșu de intervenție la nivelul județului Prahova. De asemenea, după impactul cu solul, cele două aeronave ultraușoare se aprind, iar combustibilul din cele două rezervoare ale epavelor se revarsă la sol, generând două incendii izolate.
Din acest moment, va avea loc o complexă desfășurare de forțe și mijloace, în care fiecare participant la exercițiu trebuie să cunoască exact ce atribuții îi revin, astfel ca, într-un scenariu real, să existe o coordonare optimă și o cooperare eficientă între autoritățile implicate în gestionarea situației de urgență. În acest context, vor fi concentrate la Aerodromul Strejnic cinci autospeciale de stingere, o autospecială pentru comunicaţii, cinci ambulanţe SMURD, două autospeciale de transport personal şi victime multiple, o ambulanţă SMURD de terapie intensivă mobilă şi trei ambulanţe SAJ».