V.Stoica

Încălțămintea adecvată face diferența pe munte: a fi victimă sau a te bucura de drumeție. Nu degeaba suntem sfătuiți ca, în momentul în care ne aventurăm pe trasee montane, să fim echipați așa cum se cuvine, în special cu încălțăminte care să ajute să parcurgem drumul fără incidente sau accidente grave. În caz contrar, dacă încălțăm adidași ”de oraș” care nu ne protejează glezna sau au talpă alunecoasă, devenim ”victime” sigure ale muntelui. Un astfel de caz a fost înregistrat duminică de salvamontiștii prahoveni, care au fost nevoiți să apeleze și la un echipaj de pe elicopter pentru extragerea de pe munte, de pe un traseu din Masivul Ciucaș, a unei femei care a suferit o fractură de maleolă (oasele din zona gleznei). ”Adidașii de oraș nu protejează glezna și au talpă complet inadecvată traseelor în afara asfaltului. O simplă călcătură strâmbă sau alunecare se transformă foarte ușor în ceea ce vedem la celălalt picior!”, a fost unul dintre comentariile la mesajul postat pe pagina de Facebook a Salvamont Prahova în legătură cu intervenția respectivă.
Un nou exemplu care demonstrează că lipsa echipamentului nu numai că ne poate duce la spital, dar mobilizează și echipaje de salvare care ar putea interveni în cazuri mult mai grave! Așa cum s-a întâmplat și astăzi, pentru că, după intervenția aero din Munții Ciucaș, salvatorii montani prahoveni au mai avut alte patru cazuri, trei în Bucegi – pentru o criză epileptică cu traumatism cranio-cerebral, o criză hipertensivă cu epuizare fizică și mușcătură de insectă cu inflamarea unui picior, dar și în Munții Baiului – o persoană cu entorsă la un picior, în urma unei căzături la mountain-bike.
De aceea se spune că există o mare diferență între a merge ”la munte” și a merge ”pe munte” și, din păcate, mulți nu o cunosc și se aventurează pe munte ca la munte…