Nicoleta Dumitrescu

Dacă mai era nevoie de încă un exemplu prin care politica din România să demonstreze că este domeniul în care se poate absolut orice, ei bine, acest exemplu a venit. Este vorba despre publicitatea mascată pentru Cotroceni a liderului liberal, din spatele coperții cărții sale de autor, publicitate care, recent, în urma unei investigații jurnalistice, s-a aflat și cât costă. Și anume 510.000 de euro pe lună! O grămadă de bănet pentru campanie de marketing, românii având privilegiul să mai vadă pe drumurile patriei, de pe panourile de mari dimensiuni, chipul și titlul cărții lui Nicolae Ciucă ”Un ostaș în slujba țării” până la sfârșitul acestui an electoral!
Cumva, însă, banii sunt suportați din fondurile proprii ale autorului ori cei din conducerea PNL au făcut un fel de ”chetă” pentru a acoperi toată cheltuiala, onorați fiind că șeful lor de partid a trecut și-n rândul celor iscusiți până și la condei? Nici vorbă! Sunt suportați tot din bani publici, una dintre vocile avizate din PNL, Rareș Bogdan, confirmând că plata pentru publicitatea cărții liderului său de partid se face din subvențiile pe care partidul le primește de la stat. Ba, întrebat dacă e legal ca PNL să cheltuiască din banii luați de la buget pentru marketingul cărții unei persoane private- fie ea chiar și președintele său de partid- Rareș Bogdan a răspuns cu nonșalanță: ”După mult timp, de la «Cățeluș cu părul creț» și «Capra cu trei iezi», de la «Aventurile lui Huckleberry Finn» și «Tom Sawyer», unii vor mai ține, în sfârșit, mâna pe o carte!” (!?!)
Câtă ipocrizie pot afișa unii dintre politicienii neamului, proaspăt retrimiși pentru încă un mandat în scaunele unor înalte demnități! De fapt, nu este pentru prima dată când aleșii românilor, după ce s-au văzut cu voturile în căruța partidului și instalați în funcțiile pe care și le-au dorit, ulterior, prin atitudinea afișată și declarațiile făcute arată, de fapt, care este adevărata lor față!
Pe de altă parte, să ne mai mirăm de ce astfel de situații continuă să existe? Pentru că tot ei, politicienii, care sunt convinși că nimic nu poate să existe în afara politicii, au considerat că este perfect corect ca multe dintre cheltuielile pe care aceștia, chipurile, le fac pentru țară și popor, să se întoarcă, din banii publici, în conturile formațiunilor politice! Și ce sume colosale sunt virate!
Pe de altă parte, dacă tot se bat cu pumnul în piept că ei sunt capabili de orice de dragul românilor, de ce nu iese niciun șef de partid în față și să spună:” Gata, de astăzi, banii pe care îi va mai primi partidul în contul subvențiilor se vor întoarce acolo de unde au venit, adică în coșul banilor publici! Cu acești bani se vor acoperi găurile de la buget!” Oare n-ar da bine la electorat o astfel de declarație din partea unui lider politic, că tot este ditamai anul electoral și urmează alegerile prezidențiale și cele parlamentare? Numai că nu au cum să existe astfel de declarații, pentru că politicienii nu sunt dispuși să-și lase leftere propriile partide, atât timp cât, se vede, partidele țin în spate atâtea personaje, care mai de care!
Culmea ironiei este însă faptul că, în timp ce liberalul care făcea trimitere la cărțile copilăriei, gen ”Cățeluș cu părul creț” și ”Capra cu trei iezi”, și îi lua apărarea șefului său de partid din postura de scriitor, un alt liberal, ministrul Finanțelor, e prins, din nou, în corzi. Acesta are sarcina ca, până la 1 septembrie a.c., să pună pe hârtie un plan din care să rezulte cum se vor face economii de 5 miliarde de lei la bugetul statului, până la sfârșitul anului, cerința fiind una expresă, venită tocmai de la Bruxelles.
Cu siguranță, pe modelul anului trecut, se va pune pe hârtie un plan de reduceri, numai că realitatea a demonstrat că atunci când vine vorba despre cheltuieli, absolut orice este posibil într-un an electoral!