Oamenii de ştiinţă din Australia au echipat mai mulţi lei-de-mare cu camere de luat vederi pentru a cartografia habitatele situate la mare adâncime pe fundul mării, informează Agenția Xinhua, preluată de Agerpres.
Într-un studiu publicat ieri, cercetători de la Universitatea din Adelaide şi de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare din statul Australia de Sud (SARDI) au dezvăluit că au identificat şase habitate care acoperă fundul mării de pe coasta de sud a Australiei, echipând mai mulţi lei-de-mare cu camere video de mici dimensiuni.
Pentru a depăşi provocările legate de costuri şi de condiţiile de explorare a fundului mării, cercetătorii au echipat opt femele adulte de leu-de-mare din coloniile din statul Australia de Sud cu camere uşoare şi instrumente de monitorizare.
Din totalul celor 89 de ore de înregistrări filmate de leii-de-mare, cercetătorii australieni au identificat şase habitate în zona bentonică – zona ecologică aflată la cel mai scăzut nivel al unui corp de apă – inclusiv recife şi pajişti marine.
Ei au utilizat apoi modele de învăţare automată care au încorporat 21 de ani de observaţii şi măsurători pentru a prezice zonele de habitat pe o suprafaţă de 5.000 de kilometri pătraţi din platoul continental situat în sudul Australiei.
“Utilizarea datelor video şi de mişcare transmise de animale care reprezintă un prădător bentonic este o modalitate foarte eficientă de cartografiere a diverselor habitate bentonice pe suprafeţe mari ale fundului mării”, a declarat Nathan Angelakis, principalul autor al studiului, într-un comunicat de presă.
“Acest lucru ne-a permis să modelăm habitatele bentonice pe o suprafaţă de peste 5.000 km pătraţi din platoul continental”, a adăugat el.
Potrivit cercetătorilor australieni, datele ar putea contribui la furnizarea de informaţii esenţiale pentru protecţia speciilor pe cale de dispariţie şi pentru monitorizarea speciilor marine.
Acasă Actualitate Cercetătorii australieni folosesc lei-de-mare pentru a cartografia habitatele de pe fundul mării