Un tip de dietă foarte populară în această perioadă este detoxifierea, mai ales că a fost prezentată, de ani de zile, nu doar ca o metodă de a slăbi, ci și de „a curăța organismul de toxine și a îl revitaliza”. Un cunoscut medic nutriționist atrage însă atenția asupra pericolelor pe care acest tip de dietă le poate avea asupra organismului nostru.
Detoxifierea sau detoxul presupune consumul unui singur aliment – de regulă fruct sau legumă – timp de o zi sau timp de câteva zile. Vara, una dintre cele mai populare metode de detoxifiere este cea cu pepene roșu.
Un obicei nerecomandat însă de un medic nutritionist, potrivit unui documentar prezentat de Hotnews. Dr. Anca Hâncu avertizează că o dietă de acest tip riscă să facă mai mult rău decât bine: „Nu recomand ca o zi întreagă sau timp de câteva zile la rând să se consume doar fructe sau doar un fruct, spre exemplu pepene roșu. Acest lucru înseamnă că nu îmi aduc și aportul de proteine și că, automat, voi pierde masă musculară. Iar acest lucru nu este deloc sănătos pentru corp.”
În plus, ca orice fruct, pepenele roșu conține mult zahăr și sunt recomandate, de fapt, două porții a câte 200-300 de grame pe zi.
O alimentație sănătoasă și echilibrată, chiar și în zilele în care este foarte cald afară, presupune 3 mese pe zi: mic dejun, prânz și cină, potrivit nutriționistului. Alimentele recomandate în această perioadă sunt legumele de sezon (care conțin și o cantitate mare de apă și ne ajută să ne hidratăm) și, neapărat, și proteine, care se pot obține din branza sau carnea slabă: iaurturile, brânza cu un conținut redus de grăsime, carnea de pui, de curcan sau de pește, chiar mușchiulețul de vită sau de porc sunt ideale vara.
„Nu este normal să mâncăm doar fructe, în fiecare zi”, spune medicul. În schimb, două porții de fructe consumate zilnic sunt cantitatea ideală pentru corpul nostru.
În plus, medicul nutriționist atrage atenția că „alimentația unilaterală nu este recomandată de niciun tratat de nutriție. Nu recomand așa ceva!”.
Putem mânca fructe în special ziua, este recomandarea nutriționistului, iar cele două porții de fructe indicate zilnic ar trebui consumate, ideal, dimineața și după-amiaza.
Dacă nu ne putem abține, le putem consuma și seara, însă nu trebuie uitat faptul că majoritatea fructelor au un conținut ridicat de zahăr. Dacă în timpul zilei sunt binevenite și ne ajută să avem energie, seara, ele nu sunt neapărat cele mai sănătoase.
„Aici discuția este din două părți. Pe de o parte, sigur că este bine să mâncăm fructele de dimineață, la gustarea de dimineață sau gustarea de după-amiază. Ele ne aduc energie pe care să o consumăm pe parcursul zilei. Acum sigur că seara, dacă noi peste zi nu am consumat suficient carbohidrat, seara de-abia înlocuim ceea ce nu am consumat. Dar totuși, după ora 18:00, nu aș recomanda fructele”, spune medicul nutriționist Anca Hâncu.
Dacă, totuși, ne este poftă de fructe și după ora 18:00, medicul nutriționist ne recomandă un truc: „Dacă vrem totuși fructe după această oră, este de preferat să le adăugăm într-o salată. Putem da gustul de vară adăugând în salată câteva cuburi de pepene roșu, spre exemplu.”