Regia Autonomă Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi monitorizează în permanenţă nivelurile scăzute în ultima perioadă pe sectorul românesc de Dunăre, a informat ieri instituţia, potrivit Agerpres.
Astfel, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi monitorizează nivelurile înregistrate la mirele hidrometrice şi execută măsurători hidrografice în punctele critice pentru identificarea zonelor cu adâncimi sub 2,5 m. În prezent, pe sectoarele de Dunăre administrate de AFDJ între Km 375 – Km 237 adâncimile sunt peste 3,0 faţă de nivelul etiajului navigabil.
Pe sectorul de Dunăre cuprins între Km 845 – Km 610, AFDJ urmează să înceapă execuţia de lucrări de dragaj cu navele proprii în punctele critice Km 675 – Km 678 Bechet, Km 821 – Km 820 Salcia şi Km 617 – Km 613 Calnovăţ.
AFDJ a emis încă din 31 iulie 2024 avizul nr. 91, prin care aduce la cunoştinţa tuturor navigatorilor situaţia hidrologică actuală cu tendinţe de scădere şi îi roagă să coreleze pescajele de încărcare cu condiţiile de navigaţie existente, să respecte semnalizarea plutitoare din teren precum şi limitele actuale ale şenalului.
“În caz de eşuări, navele au obligaţia să anunţe de urgenţă căpităniile de port, cât şi AFDJ pentru efectuarea de urgenţă a verificării adâncimilor rămase în sector, precum şi restabilirea semnalizării în zonă ca urmare a dezeşuării”, se arată în informare.
Până în prezent, convoiul RADOMIR a atins fundul în zona punctului critic Salcia, la limita şenalului, reuşind totuşi să se desprindă şi să-şi continue drumul.
De asemenea, nerespectarea limitei şenalului a făcut ca marţi, la ora 8:00, nava CEMAL REIS să eşueze în afara şenalului navigabil pe sectorul de Dunăre Maritimă la Mm75. Nava a fost dezeşuată cu ajutorul remorcherului COVURLUI al AFDJ.