Statele Unite ale Americii desfăşoară forţe militare suplimentare în Orientul Mijlociu ca măsură defensivă, cu scopul de a reduce tensiunile din regiune, a anunțat un oficial de la Casa Albă, potrivit Agenției Reuters, preluată de Hotnews.
Tensiunile regionale s-au amplificat după asasinarea lui Ismail Haniyeh, liderul politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, la Teheran, la o zi după ce un atac israelian în capitala libaneză Beirut l-a ucis pe Fuad Shukr, un comandant de rang înalt al grupării şiite libaneze Hezbollah. Ambele grupări sunt sprijinite de Iran, la fel cum se întâmplă și în cazul rebelilor Houthi din Yemen, notează Agerpres.
Cresc temerile că războiul Israelului împotriva combatanţilor palestinieni din Fâşia Gaza, care a început în octombrie, ar putea escalada într-un conflict mai extins în Orientul Mijlociu.
Iranul şi gruparea Hamas au dat vina pe Israel pentru uciderea lui Haniyeh şi, împreună cu Hezbollah, au promis răzbunare. Israelul nu a revendicat sau negat responsabilitatea pentru moartea liderului Hamas.
Pentagonul a anunțat vinerea trecută că va desfăşura în regiune avioane de luptă şi nave de război suplimentare.
Scopul general este reducerea temperaturii în regiune, descurajarea şi apărarea împotriva acestor atacuri şi evitarea unui conflict regional”, a declarat duminică Jonathan Finer, consilier adjunct al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, în cadrul emisiunii „Face the Nation” de la CBS.
SUA şi Israelul se pregătesc pentru orice posibilitate, a adăugat Finer.
Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat speranţa că Iranul va da dovadă de „reţinere”, în pofida ameninţării acestuia de a răzbuna uciderea lui Haniyeh.
SUA au recomandat cetăţenilor lor care vor să părăsească Libanul să înceapă imediat să îşi facă planuri. „Aceasta nu este o predicţie cu privire la evenimente viitoare. Este o planificare prudentă pentru ei şi pentru guvernul nostru”, a precizat Finer, la CBS.
Guvernul britanic le-a recomandat cetăţenilor săi să părăsească regiunea, iar Canada le-a spus cetăţenilor săi să evite orice călătorie în Israel, afirmând că conflictul regional le pune în pericol securitatea.
Uciderea lui Haniyeh a fost una dintr-o serie de asasinate ale unor figuri importante ale Hamas în cursul războiului din Fâşia Gaza – cu aproape 40.000 de palestinieni ucişi, potrivit Ministerului Sănătăţii din guvernul Hamas – şi a alimentat îngrijorarea că războiul din Gaza s-ar putea transforma într-un conflict mai extins în Orientul Mijlociu.