În contextul zilei naționale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen, Ministerul de Externe de la București a adus omagiul său memoriei victimelor de etnie romă ale Holocaustului.. potrivit Agerpres. Anul acesta se comemorează 80 de ani de la evenimentele din 2 august 1944, când aproximativ 3000 de romi din lagărul Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. MAE susține inițiativele naționale și internaționale de promovare a educației, cercetării și comemorării genocidului romilor.
În acest sens, MAE salută adoptarea recentă a Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură 2024-2027, document programatic care are în vedere promovarea studiului și a memorializării genocidului romilor. MAE își exprimă, de asemenea, îngrijorarea față de proliferarea discursului instigator la ură îndreptat împotriva membrilor comunității rome, în special în mediul online, și condamnă cu fermitate acest fenomen, ca și orice act rasist, și reafirmă necesitatea combaterii discriminării și acțiunilor extremiste cu caracter etnic sau rasial.
La 2 august 1944, aproximativ 3.000 de romi din lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În total, în Europa, circa 500.000 romi au fost uciși în evenimentele din perioada Holocaustului.
Pentru a onora memoria victimelor, ziua de 2 august a fost declarată drept Ziua europeană de comemorare a genocidului romilor prin Rezoluția Parlamentului European din 15 aprilie 2015.
Prin Legea nr. 124/2020, ziua de 2 august a fost instituită în plan național ca Zi națională de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor – Samudaripen.
Cuvântul samudaripen înseamnă ucidere în masă în limba romani. În 5 ianuarie 2021 a fost adoptată Legea nr. 2/2021 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea țigănismului.