Bogdan Toader
Deputat PSD Prahova
Tragedia care a avut loc în Capitală, duminică seară, când doi frați au fost loviți în plin de un autoturism condus de un adolescent fără permis de conducere, readuce în prim-plan lanțul responsabilităților în traficul rutier.
Resposabili nu suntem doar noi, parlamentarii. Am inițiat și votat schimbări legislative importante pentru creșterea siguranței circulației pe drumurile publice. Responsabili sunt toți participanții la trafic, responsabile sunt structurile Poliției Române care trebuie să aplice legislația punct cu punct, responsabili sunt – așa cum am văzut, din păcate, în cazul morții băiatului de 9 ani din București – inclusiv proprietarii care-și împrumută autoturismele unor tineri fără experiență și aflați la vârsta la care teribilismul este egal cu ireponsabilitatea.
Zeci de oameni și-au pierdut viața, în primele șase luni ale acestui an, pe drumurile din Prahova. Au fost și accidente cu victime multiple, iar printre cauzele producerii acestor evenimente tragice s-au aflat nu numai viteza excesivă, ci și încălcarea normelor rutiere în vigoare, precum neacordarea priorității de trecere vehiculelor sau pietonilor. În majoritatea cazurilor soldate cu decese, vorbim despre iresponsabilitate, despre modul în care unii consideră că strada le aparține, că au voie să bea sau să consume substanțe interzise înainte de a se urca la volan și, mai mult decât atât, să provoace evenimente rutiere soldate cu morți și răniți!
Statistica înseamnă doar cifre: 32 de oameni au murit în accidentele produse pe arterele rutiere din Prahova, în numai șase luni! Însă în fiecare dintre aceste cazuri sunt familii îndoliate, sunt copii rămași fără părinți sau părinți ai căror copii s-au stins din cauza vitezei, a lipsei de atenție, a încălcării regulilor!
Mai este ceva de spus. Administratorii drumurilor au și ei partea lor de vină, în producerea unor accidente rutiere. Denivelările și gropile din asfalt sunt pericole iminente în special în timpul ploilor, când dimensiunea amenințărilor din carosabil este prea puțin vizibilă.
Trebuie să devenim mai responsabili, cu toții. Să renunțăm la goana cotidiană pe șosele, să-i respectăm pe ceilalți participanți la trafic și să respectăm indicațiile agenților de la Rutieră.
Reducerea numărului celor care-și pierd viața pe drumuri sau a celor care rămân infirmi în urma unor accidente ține de fiecare dintre noi. Nu numai de modificările legislative, nu numai de ”ceilalți”, ci de voința și obligațiile pe care le avem, în trafic: conducători auto, motocicliști, bicicliști, pietoni.