Un studiu recent publicat în jurnalul Environment International a descoperit plumb și arsenic în toate brandurile de tampoane interne testate, din SUA și Marea Britanie. Cercetarea a scos la iveală că majoritatea tampoanelor conțin metale grele, potrivit SmartLiving și Hotnews.
Descoperirile au generat reacții intense pe rețelele sociale, unde utilizatoarele și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile potențiale pentru sănătate asociate cu utilizarea acestor produse esențiale pentru igiena menstruală. Cu toate acestea, experții în domeniu ne sfătuiesc să nu intrăm în panică și să interpretăm datele într-un context adecvat.
Cercetătorii au analizat 30 de tampoane de la 14 branduri diferite (pe care nu le-au numit, însă) pentru a detecta prezența arsenicului, bariului, calciului, cadmiului, cobaltului, cromului, cuprului, fierului, manganului, mercurului, nichelului, plumbului, seleniului, stronțiului, vanadiului și zincului. Dintre acestea, 12 metale au fost prezente în toate mostrele de tampoane testate, mercurul și cromul fiind detectate în cele mai puține probe. Nivelurile cele mai ridicate au fost de zinc și calciu, în timp ce arsenicul s-a regăsit în cele mai mici cantități.
Marianthi-Anna Kioumourtzoglou, unul dintre autorii studiului și profesor asociat de științe ale sănătății mediului la Universitatea Columbia, a declarant, pentru New York Times: „Am fost sincer șocați de rezultate”.
Comparând diferite tipuri de tampoane, cercetătorii nu au găsit diferențe semnificative între tampoanele cu sau fără aplicator și nici între cele organice și non-organice. Tampoanele non-organice au avut niveluri mai ridicate de plumb, iar cele organice au avut niveluri mai ridicate de arsenic. Produsele testate conțineau cantități diferite ale unor metale, dar nicio marcă de tampoane nu a avut niveluri constant mai scăzute ale tuturor sau majorității metalelor.
Cercetătorii nu au nicio certitudine cu privire la modul în care au ajuns metalele în tampoane, dar au câteva ipoteze. O posibilitate este că bumbacul folosit la fabricarea tampoanelor ar fi fost expus metalelor prin intermediul pesticidelor sau contaminării aerului, solului sau apei. De asemenea, contaminanții ar putea fi preluați în timpul procesului de fabricație, iar unele metale, cum ar fi zincul, ar putea fi adăugate intenționat pentru proprietățile lor antimicrobiene.
„Faptul că metalele se regăsesc în 100% din mostrele analizate indică o problemă mult mai amplă decât cea a unui singur brand”, a subliniat dr. Kioumourtzoglou. Astfel, chiar dacă testele au vizat produse comercializate preponderent în SUA și Marea Britanie, problema metalelor grele în tampoane pare să fie una generală.
Principala întrebare este dacă metalele din tampoane pot fi absorbite în corp prin mucoasa vaginală – un aspect asupra căruia există puține cercetări.
„Tamponul este conceput să absoarbă, nu să disperseze substanțe în organism. Nu cred că există dovezi clare că organismul absoarbe ceva din tampoane”, a precizat dr. Bethany Samuelson Bannow, profesor asociat de medicină la Universitatea de Științe ale Sănătății din Oregon, specializată în hematologie și citată de NYT.
În plus, dr. Bannow a explicat că multe dintre metalele detectate sunt benefice pentru corp. De exemplu, suplimentele de fier, zinc și calciu sunt administrate frecvent pentru a corecta eventuale carențe. Nivelurile detectate de metale toxice, cum ar fi plumbul și arsenicul, au fost foarte scăzute. Conform ghidurilor Food and Drug Administration din SUA (FDA), femeile „de vârstă fertilă” ar trebui să aibă niveluri de plumb în sânge sub 8,8 micrograme per decilitru. Studiul a detectat, în medie, 0,12 micrograme de plumb în tampoane.
Dr. Jennifer Lincoln, specialist în obstetrică-ginecologie, în Portland, SUA, a publicat un videoclip pe TikTok pentru a face lumină asupra acestor descoperiri după ce urmăritorii au etichetat-o în videoclipuri ale persoanelor alarmate.
„Oamenii sunt probabil expuși la mai mult arsenic atunci când mănâncă orez”, a adăugat medicul.
Totuși, dr. Shruthi Mahalingaiah, medic ginecolog și profesor asistent de sănătate reproductivă la Universitatea Harvard, a subliniat că utilizarea tamponelor pe termen lung ar putea cauza expuneri cumulative.
„La o primă vedere, se poate afirma: «Da, valorile sunt sub limita permisă». Totuși, utilizarea acestor produse pe o perioadă îndelungată, cum se întâmplă în cazul unei persoane care începe să le folosească lună de lună din adolescență, ar putea duce la un efect cumulativ asupra organismului.”
Acasă Actualitate Actualitate medicală/ Majoritatea tampoanelor interne sunt contaminate cu plumb şi arsenic