Ansamblul monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu şi „Frontierele Imperiului Roman – Dacia” au primit acceptul pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, sâmbătă, în cadrul celei de-a 46-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial ce se desfăşoară în India, la New Delhi, a anunţat ministrul Culturii, Raluca Turcan, conform Agerpres.
Ministrul Turcan a scris, sâmbătă, pe Facebook, că înscrierea ansamblului monumental „Calea Eroilor” în Lista patrimoniului mondial UNESCO înseamnă recunoaştere internaţională de cel mai înalt nivel pentru artistul român. Raluca Tur can a amintit că România a depus, în ianuarie 2018, la Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO, dosarul de nominalizare pentru ansamblul monumental „Calea Eroilor”. Aceasta a punctat că, după o perioadă în care au fost intensificate eforturile pentru a răspunde criteriilor UNESCO, evaluarea dosarului a fost reluată de ICOMOS (International Council on MonumentsandSites – organism consultativ al UNESCO) în 2023. Oficialul român a adăugat că, în cadrul procedurii de nominalizare, în perioada 19 – 23 iulie 2023, a avut loc misiunea tehnică de evaluare, organizată de Ministerul Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului, în strânsă colaborare cu autorităţile locale din Târgu Jiu. Turcan a arătat că misiunea a urmărit modul în care ansamblul monumental „Calea Eroilor” îndeplineşte condiţiile de autenticitate şi integritate, managementul bunului cultural, implicarea comunităţii locale în protejarea şi punerea în valoare a ansamblului şi atitudinea acesteia faţă de înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial. Potrivit ministrului, procesul de evaluare a continuat cu solicitări de informaţii suplimentare şi răspunsuri din partea României, precum şi cu o întâlnire tehnică a coordonatorilor dosarului cu ICOMOS la Paris.
Cu referire la includerea „Frontierelor Imperiului Roman – Dacia” în Patrimoniul UNESCO, Raluca Turcan a amintit că teritoriul vechii Dacii a fost parte a lumii romane, geneza naţiunii noastre fiind strâns legată de Roma şi de Imperiul Roman. „Prin urmare, suntem în faţa unui act cultural şi identitar, care ne face mai conştienţi de trecutul nostru şi, în acelaşi timp, reaminteşte tuturor influenţa majoră a Romei asupra lumii în perioada antică. România se alătură astfel, cu mândrie, marii familii a Frontierelor Imperiului Roman în nobila misiune de a valorifica acest patrimoniu de valoare universală excepţională”, a spus ministrul Turcan. Aceasta a menţionat că România a depus, în ianuarie 2023, la Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO, dosarul de nominalizare pentru „Frontierele Imperiului Roman – Dacia”, care s-a aflat, timp de un an şi jumătate, în procedură de evaluare, în vederea stabilirii recomandărilor ICOMOS. Raluca Turcan a mai amintit că, în perioada 8-21 august 2023, s-a desfăşurat în România misiunea tehnică de evaluare a ICOMOS, organizată de Ministerul Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, în colaborare cu Comisia Naţională Limes, autorităţi centrale, judeţene şi locale, precum şi cu muzee şi direcţii pentru cultură din cele 16 judeţe implicate. Aceasta a informat că procesul de evaluare a continuat şi cu solicitări de informaţii suplimentare şi răspunsuri din partea României, precum şi cu o întâlnire cu ICOMOS a echipei coordonatoare de experţi de la Paris.
Acasă Actualitate „Calea Eroilor” de Brâncuşi şi „Frontierele Imperiului Roman-Dacia”, incluse în Lista Patrimoniului...