• Șeful Serviciului de Investigații Criminale din IPJ Prahova atrage atenția asupra celor mai noi metode folosite de infractori
V. Stoica
Criminalitatea prin intermediul mediului on-line a înregistrat creșteri în județul Prahova, în prima jumătate a acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform unui raport întocmit de reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, prezentat în cadrul unei conferințe de presă.
Comisarul șef Marcel Bălan, șeful Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Prahova, atrage atenția asupra celor mai noi metode folosite de escroci pentru a înșela populația: în mediul online, respectiv prin atragerea oamenilor cu acțiuni profitabile la importante societăți de stat, dar și prin achiziția de criptomonede, totul realizat cu ajutorul unor aplicații care, odată descărcate în telefon, laptop, calculator, le acordă acces la dispozitivele noastre și, implicit, la conturi, infractorilor specializați în astfel de fapte.
În prima jumătate a acestui an au fost înregistrate nici mai mult, nici mai puțin de 102 sesizări în legătură cu infracțiuni de înșelăciune prin mediul online, prejudiciile plecând de la câteva mii de lei la sume importante de bani. Esențial este – atrag atenția polițiștii – să nu picăm în plasa escrocilor, pentru că altfel, dacă le acordăm acces la datele noastre personale sau la parole la conturi bancare, vom fi păgubiți cu siguranță.
”Înșelăciunile on-line au crescut ca număr, de ceva vreme, fie că vorbim despre scheme infracționale cum ar fi investițiile în diverse acțiuni, de criptomonede, despre diverse comisioane pentru promovarea unor videoclipuri. Numărul acestor infracțiuni a crescut, iar prejudiciile sunt din ce în ce mai mari. Vă rugăm să transmiteți mesajul nostru către cetățeni, să verifice foarte bine sursele, tot ceea ce accesează, link-urile, convorbirile pe care le poartă și să nu mai transmită datele personale și cele financiare – datele din Internet Banking sau ale cardurilor bancare – pentru că pot deveni victime facile ale acestor infractori care au dezvoltat scheme din ce în ce mai ingenioase”, a precizat cms. șef Marcel Bălan, de la Investigații Criminale. Ca exemplu, potrivit aceleiași surse, cea mai nouă metodă folosită de escroci prin mediul on-line se află investițiile în acțiuni Transgaz, Electrica. S-au realizat diverse videoclipuri de promovare de către infractori, folosind inteligența artificială. Accesând și intrând în contact cu persoanele din spatele acestor anunțuri, oamenii cedează și își comunică datele personale și ale conturilor bancare, astfel încât banii pot fi luați instantaneu.
Cms. șef Daniel Radu, noul adjunct al inspectorului șef al Poliției Prahova, a menționat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că ”la nivelul Poliției Române este în derulare o campanie preventivă în ceea ce privește investment fraud și criptomonede, tocmai pentru a conștientiza populația cu privire la aceste riscuri. Având în vedere că și prin intermediul inteligenței artificiale sunt folosite branduri, denumiri, imagini ale unor persoane, care chipurile garantează legalitatea acestor tranzacții, rugăm cetățenii să manifeste mai multă prudență în momentul în care aleg să investească, în special prin mediul on-line. Nu spunem că tot mediul on-line este nociv sau că toate investițiile din mediul on-line sunt înșelătorii, doar că la acest moment sunt înregistrate creșteri la înșelătoriile prin intermediul mediului on-line”, fiind tras un semnal de alarmă pentru a atenționa populația referitor la riscurile reprezentate de accesarea unor videoclipuri, link-uri care nu prezintă încredere.