Europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă a fost ales marţi, în primul tur, vicepreşedinte al Parlamentului European, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg. Votat săptămâna trecută drept candidatul grupului Verzilor pentru rolul de vicepreşedinte al Executivului comunitar, Ştefănuţă a primit în plen 347 voturi, potrivit unui comunicat de presă al europarlamentarului.
„Este o onoare pentru mine să devin astăzi Vicepreşedinte al Parlamentului European, dar şi o mare responsabilitate. Îmi propun să aduc Parlamentul mai aproape de oameni, în special de tineri. Criza socială, inegalitatea, discriminarea, îi fac pe tineri să fie îngrijoraţi de viitor. Noi, întregul birou al Parlamentului, avem datoria să le arătăm că democraţia europeană funcţionează, că drepturile lor sunt respectate şi că vocea lor este ascultată”, a declarat Nicu Ştefănuţă (foto dreapta), în comunicat.
Tot în prima rundă de vot de marți, eurodeputatul român Victor Negrescu, din partea grupului socialiștilor europeni (S&D) a fost ales și el vicepreședinte al Parlamentului European (PE).
Negrescu (foto stânga) a obţinut 394 de voturi, potrivit Agerpres.
Împreună cu preşedintele Parlamentului European, vicepreşedinţii şi chestorii alcătuiesc Biroul, care ia decizii în materie de organizare internă a instituţiei. În timp ce preşedintele supraveghează munca Parlamentului, pe care îl reprezintă în toate aspectele juridice, precum şi în relaţiile externe, acesta poate delega anumite atribuţii către vicepreşedinţi.
Cei 14 vicepreşedinţii îl pot înlocui şi în prezidarea sesiunilor plenare. Preşedintele şi vicepreşedinţii Parlamentului European au un mandat de doi ani şi jumătate, conform comunicatului.
Dintre cele 14 posturi de vicepreşedinţi ai Executivului comunitar, 11 au fost ocupate în prima rundă de vot. În a doua rundă vor fi disputate celelalte trei locuri rămase.