• Seceta pedologică puternică și extremă se ­manifestă pe toată suprafața agricolă din județ

N.Dumitrescu

Ca și în alte zone din țară, și în Prahova, lipsa precipitațiilor și Codul roșu de căldură extremă au făcut prăpăd în agricultură. Confirmarea a venit de la conducerea Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Prahova, care, ieri, în baza unei solicitări, ne-a transmis ”Codul roșu persistent- care se menține începând cu data de 12 iulie 2024, conform estimărilor primite de la Administrația Națională de Meteorologie, Serviciul Agrometeorologic- accentuează și mai mult seceta pedologică puternică și extremă manifestată pe toată suprafața agricolă a județului Prahova”. De precizat că, potrivit unui raport al DAJ Prahova pe anul 2023, suprafața totală a județului Prahova este de 471.484 hectare, din care 268.379 hectare- suprafața agricolă. Astfel că nu este cultură care, acum, să nu fi fost grav afectată de secetă. ”Fermierii care dețin suprafețe cultivate și au culturile calamitate ca urmare a fenomenului meteorologic ce are ca efect producerea secetei pedologice sunt afectați, mai ales în condițiile în care lipsa precipitațiilor produce pierderi de producție de 100%. Stresul termic asociat cu cel hidric din aer şi sol vor influența în continuare, negativ, gradul de dezvoltare al plantelor, care vor prezenta un aparat foliar îngălbenit şi uscat parţial/total, plante nedezvoltate, mici, elementele de rod vor fi slab dezvoltate – ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, capitule cu diametrul redus la floarea-soarelui, boabe/seminţe seci etc.”, se arată în răspunsul primit de la conducerea DAJ Prahova. Pe de altă parte, la întrebarea ce trebuie să facă fermierii care se regăsesc în această situație, reprezentanții instituției menționate ne-au precizat: ”Fermierii depun înștiințări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a cărei rază se află culturile agricole afectate de seceta pedologică până la data de 1 august a.c. inclusiv pentru culturile agricole înființate în toamnă – grâu, orz, rapiță, și până la data de 15 octombrie inclusiv pentru culturile înființate în primăvară- porumb, floarea-soarelui, soia, mazăre, culturi furajere etc. Aceștia completează înștiiințarea cu datele de identificare din Cererea unică de plată depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (identificare fermier, suprafață, bloc fizic, număr parcelă agricolă, cultura etc.). De asemenea, aceștia trebuie să fie înscriși în evidențele APIA și să dețină suprafețe cu culturi agricole calamitate în procent de peste 30%”. În conformitate cu legislația în vigoare, la nivelul DAJ Prahova sunt înregistrate Rapoartele operative cu evaluarea pagubelor la culturile agricole asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică, transmise de către unitățile administrativ-teritoriale pe a căror rază se află culturile agricole afectate de seceta pedologică, și ca urmare a înștiințărilor venite din partea fermierilor care au pierderi de producție.

 

Având în vedere că după înregistrarea acestor rapoarte o etapă reprezintă și deplasarea în teren a Comisiei de constatare și evaluare a pagubelor, numită prin ordin de prefect, din care fac parte reprezentanți ai DAJ Prahova, APIA Prahova și de la nivelul administrației publice locale, care evaluează pagubele produse de secetă și întocmesc procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, cei de la DAJ Prahova ne-au mai precizat: ”La această dată, membrii Comisiei sunt în teren pentru evaluarea și întocmirea proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole. Pentru culturile agricole înființate în toamnă sunt înregistrate la Direcția pentru Agricultură Județeană Prahova rapoarte operative cu pagube la culturile agricole cauzate de fenomenul meteorologic care are ca efect seceta pedologică pentru 27% din suprafața cultivată cu grâu, 32% pentru suprafața cultivată cu orz și 33% pentru suprafața cultivată cu rapiță. Pentru culturile agricole înființate în primăvară -porumb, floarea-soarelui – urmează să primim rapoartele operative de la unitățile administrativ-teritoriale întocmite ca urmare a înștiințărilor depuse de fermieri. În cazul în care cultura de porumb este calamitată în procent de 100%, membrii comisiei de constatare și evaluare se deplasează în teren și întocmesc procesul verbal. Dacă gradul de calamitare este în procent mai mic, dar până la minimum 30%, și cultura rămâne pe rădăcină, procesele verbale vor fi întocmite până la data de 30 noiembrie inclusiv, conform prevederilor Ordinului nr. 97/2020 cu modificările și completările ulterioare”.
Reamintim faptul că, la începutul lunii iulie a.c., fermierii din zona de câmpie a județului Prahova, care susțin că 2024 este cel mai dramatic din ultimii cinci ani din cauza secetei, au întocmit un memoriu prin care au solicitat să fie sprijiniți, pe care l-au înmânat prefectului județului Prahova care, la rândul său, l-a transmis Guvernului.