Un dialog tehnic pentru a explora oportunităţile privind producerea în România a amoniacului albastru a fost iniţiat, iar dacă valorificăm resursele de gaze naturale din ţara noastră vom avea de câştigat din punct de vedere economic, susţine ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea.
„Cred că împreună putem să identificăm proiecte care să valorifice gazul românesc! Am iniţiat, astfel, un dialog tehnic pentru a coagula eforturile şi pentru a explora oportunităţile privind amoniacul albastru, pe baza expertizei fiecărui participant la discuţii. În prezent, observăm un dezechilibru macroeconomic în balanţa comercială a fertilizatorilor. Mai mult, este cunoscut faptul că, pentru producţiile poluate de CO2, inclusiv cele din industria de îngrăşăminte, vor fi impuse taxe suplimentare la nivelul UE, ceea ce va face importurile mai costisitoare. Dacă valorificăm resursele de gaze naturale din România, ţara noastră va avea de câştigat din punct de vedere economic. Nu trebuie să uităm, totodată, că avem un avantaj istoric în industria petrolieră, Ploieştiul găzduind prima rafinărie din lume. Astfel, stocarea carbonului ar putea fi o soluţie viabilă”, a spus Oprea, citat într-un comunicat de presă al instituţiei, transmis AGERPRES .
„Acest tip de amoniac obţinut printr-un procedeu inovator de capturare şi stocare a carbonului ne poate repune într-o poziţie favorabilă şi pentru relansarea producţiei de îngrăşăminte chimice, dând astfel o considerabilă valoarea adăugată gazului românesc. Avantajele principale ale României sunt reprezentate de faptul că dispune de gaz natural din producţia proprie, de resursa umană calificată şi existenţa unei tradiţii industriale în domeniu dar mai ales, de posibilitatea de captare şi stocare a dioxidului de carbon în rezervoarele de gaz natural epuizate, existând premise de export atât în Uniunea Europeană, cât şi Japonia sau Coreea de Sud. Factorii de creştere a cererii pentru un astfel de produs se referă, spre exemplu, la întrebuinţările din agricultură sau la generarea de energie în regiunile cu resurse regenerabile sau cu teren limitat. Totodată, amoniacul poate fi folosit drept combustibil pentru transportul maritim, putând fi utilizat în calitate de purtător de hidrogen pentru a transporta energie curată pe distanţe mari”, notează sursa citată. Pe acest subiect, ministrul Oprea a adăugat: „În prezent, această tehnologie se află încă în etape de început, fiind necesară o analiză cost-oportunitate. Cu toate acestea, trebuie să privim în perspectivă şi, treptat, în funcţie de ingredientele de care dispunem, să construim un proiect. De altfel, consider că amoniacul albastru poate fi cea mai bună soluţie de tranziţie la un viitor „verde”. Şi, în acest sens, există şi potenţial de atragere a investitorilor”.
Conform experţilor, un potenţial punct de plecare ar putea fi la combinatul chimic de la Turnu Măgurele, unde există deja un port propriu, capacităţi de stocare, acces la căi ferate şi rutiere, precum şi o suprafaţă mare de teren disponibil. Totodată, uzina de îngrăşăminte chimice, deşi relativ mică (emite 317.000 tone/an), este situată ideal pentru a se integra în clusterul propus în sud-vest. Dezvoltarea proiectului ar putea dura între trei şi cinci ani, iar finalizarea acestuia ar putea coincide cu începerea extracţiei de gaze din Marea Neagră.