Ana Maxim

După aproape trei ani – timp în care a fost restaurat, consolidat și reamenajat cu fonduri europene, atrase de Consiliul Județean Prahova – ieri a avut loc redeschiderea oficială a Muzeului Ceasului “Nicolae Simache” din Ploiești. La eveniment au participat managerul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Marinela Peneș, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, manageri ai muzeelor din județ și numeroși invitați, printre care : directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, Matei Popescu Florian – consilier al Ministrului Culturii, reprezentanți ai Primăriei Ploiești, muzeografi, istorici, cercetători etc. “Suntem din nou acasă. Suntem în clădirea în care, în anul 1971, Nicolae Simache a pășit cu emoție și a spus : Dintre muzeele pe care le-am deschis, acesta îmi va fi cel mai drag”, a precizat managerul Marinela Peneș. “Veți intra în muzeu și veți realiza grandoarea, rafinamentul construcției realizată în 1890. În acest ambient, după o restaurare la cote excepționale, unde există o colecție deosebită, unicat, a patrimoniului național cultural al țării, Muzeul Ceasului – unicat în sud-estul Europei și comparabil cu multe alte muzee din vestul Europei – își va desfășura în continuare activitatea”, a mai precizat aceasta. Președintele Mircea Cosma a subliniat unicitatea instituției în sud-estul continentului, dar și faptul că este de așteptat ca numărul anual al vizitatorilor să crească după investițiile derulate în acest așezământ de cultură.
Muzeul este spectaculos, punând în valoare într-un mod atractiv și modern piesele de colecție. Peste 400 de ceasuri sunt prezentate în vitrine noi, o parte dintre ele fiind ceasuri achiziționate în ultimii ani şi care până acum au stat în depozite. O altă noutate o reprezintă aplicațiile care au impresionat plăcut vizitatorii veniți ieri. Aproape de intrare se află „ceasul vorbitor” – o hologramă care adresează cuvinte de bun venit vizitatorului și oferă informații despre muzeu. Holograma a fost creată ca o replică a ceasului de masă „Misterios” din secolul al XIX-lea, din colecția instituției. Un alt element care atrage atenția este un touch-screen ce poate fi utilizat de vizitator pentru a afla mai multe date despre ceasurile din muzeu. De asemenea, într-una dintre camere se află un fonograf marca Edison, din 1913, al cărui sunet înregistrat poate fi ascultat de vizitator prin simpla apăsare a unui ecran montat în fața acestei piese de colecție.
Muzeografii au recreat, la parter, un mic atelier de ceasornicărie, dar și un mic salon de început de secol XX, unde se regăsesc mobiler din perioada respectivă, un pian, un gramofon, un costum feminin de epocă, precum și ceasuri. Pe perete sunt proiectate imagini cu Ploieștiul de la începutul secolului trecut și un personaj care îl întruchipează pe Luca Elefterescu. Fost prefect de Prahova și om de cultură, acesta a fost primul proprietar al clădirii Muzeului Ceasului – ridicată în 1890. Micul salon a fost amenajat având în vedere că, în anul 1903, în această clădire a fost organizat primul Revelion după moda franceză, la care au luat parte personalități ale vremii. Publicul poate admira în muzeu: primele instrumente de măsurat timpul, precum cadrane solare, ceasul lumânare, ceasul cu apă, dar și ceasuri de perete, de trăsură, de buzunar, de șemineu, de masă, de consolă, ceasuri de mână expuse în premieră, tablouri cu ceas, ceasuri cu mecanisme spectaculoase, precum și piese care au aparținut unor personalități: Alexandru Ioan Cuza, Mihail Sadoveanu, Vasile Alecsandri, Alexadru Averescu etc. Instrumentele de măsurat timpul din patrimoniul instituției datează de la mijlocul secolului al XVI-lea și până în prima jumătate a secolului XX. Lucrările cu finanțare europeană ale proiectului “Consolidarea și Restaurarea Muzeului Ceasului Nicolae Simache Ploiești” au fost demarate în 2013 și s-au încheiat în 2015, iar valoarea totală a proiectului a fost de 5.005.298, 73 lei, din care 98% fonduri nerambursabile, iar 2% -contribuția Consiliului Județean Prahova.