Florin Tănăsescu

În spiritul transparenţei edilitare, care a caracterizat naţia asta de când a fost ales „Dan, căpitan de plai”, noii primari ce urmează a-şi intra în pâine şi-au făcut cunoscute intenţiile.
Schimbări radicale: Vaza în care secretara primea lalele şi alte floricele va fi înlocuită c-un borcan. Că-i austeritate şi nu trebuie lux la primărie.
Secretara rămâne numai dacă are sub 30 de ani!
Biroul la care fostul vehil – scuzaţi, edil! – semna „ca primarul” va avea două picioare, nu patru.
Pentru a nu cădea, vor fi angajaţi încă doi poliţişti locali, ăştia având misiunea nobilă de a sta cocoşaţi sub el, spre a-l ţine-n echilibru.
Fotoliul rotativ va fi schimbat cu unul static. Totuşi, pentru a nu-şi scrânti alesul gâtul când întoarce capul să vadă dacă-l bâzâie vreo muscă, schema de personal va fi încărcată cu încă vreo doi culturişti, care să-l învârtă cu fulgi cu tot pe moţat.
Câinii care păzeau primăria – că uneori, cam juma’ de an, aşa, e pustie – vor fi înlocuiţi cu şacali. Nu de alta, dar să s-asorteze cu noul consiliu local.
Ca să fie uliţele de la ţară cu oameni, vor fi revopsite indicatoarele „Spre Premărie” şi, respectiv, „Îndărăt, că-i pustie”.
În localităţile-n care sunt doar şcoli gimnaziale, acolo unde e cazul – şi cam e – se vor înfiinţa licee sezoniere.
Nu de alta, dar să-şi dea şi primarul, măcar în toamnă, Bac-ul. Dacă-l ia, pe indicatoarele-alea va scrie Primărie. Dacă nu, nu!
Întru confortul localnicilor, în afară de microbuzele care duc-aduc elevii la şcoală vor funcţiona taxiuri.
Adică, doar unul, care să ducă şi s-aducă nevasta primarului la coafor.
Că doar e şi ‘mneaei fiică de-a uliţei satului, ori a străzii oraşului, sau regina cartierului!
Schimbatul termopanelor este o chestiune de importanţă majoră. În locul lor, vor fi montate geamuri anti-pietre, anti-bolovani, anti-borduri.
Nu de alta, dar lumea nu înţelege că unui primar îi trebuie cel puţin un mandat spre a mişca totuși ceva pe ici pe colo, pe unde n-are nicio importanţă.
Prioritare rămân, de exemplu, indicatoarele: „Spre Premărie/”Îndărăt, că-i pustie”.