La fiecare 30 de ore, în România, un copil cade în mâinile traficanților de persoane, cu sprijinul sau știrea familiei și comunității. Este concluzia cutremurătoare a specialiștilor organizației Justice and Care, care au constatat că există o strânsă legătura între minorul exploatabil, familia lui și traficant. Uneori, cel din urmă este chiar membru al familiei extinse, dar și parte a unei rețele de exploatare a persoanelor. Mediul rural este cel din care se recrutează cele mai multe victime. Numărul minorilor traficați mai ales pe piața neagră a sexului e în creştere. Copii de 14-15 ani sunt implicaţi în producerea de filme deochiate sau în acte sexuale cu necunoscuţi, contra unor sume de bani. Cercetarea realizată de organizația Justice and Care- preluată de Tvrinfo și Agerpres- cu precădere în mediul rural, arată că familia e de multe ori la curent cu ce se întâmplă. Cifrele oficiale arată și sute de cazuri de copii mai mici de 13 ani care ajung victime ale traficanților, dar ele sunt departe de a reflecta realitatea. Modul în care exploatarea se derulează naște situații greu de înțeles chiar și pentru investigatori și psihologi.
Specialiștii spun victimele și familiile lor câstigă foarte puțini bani. În schimb, traficanții obțin sume uriașe. Estimările arată că, anual, cifra de afaceri la nivel mondial, a grupărilor de trafic de persoane, ar fi de aproape 150 miliarde de dolari. O soluție aplicabilă si în România ar fi depistarea și blocarea banilor negri, cum ajutorul unor instituții dedicate.
La numărul de urgență 119 se pot semnala cazurile de abuz asupra copiiilor. Iar numărul Telverde 0800 500 333 este destinat victimelor violenţei domestice.