Nicoleta Dumitrescu

După ce au aflat cine va merge la Parlamentul European, câți primari și șefi de consilii județene, respectiv câțiva consilieri locali și județeni reprezintă fiecare partid în parte, liderii PSD și PNL s-au întâlnit ieri, după lăsarea serii. Nu atât ca să se felicite reciproc, având în vedere că le-a ieșit pasența cu combinata pe liste comune pentru europarlamentare, câștigând 19 dintre cele 33 de mandate pe care le are România în Parlamentul European, ci mai degrabă pentru chestiuni ceva mai delicate, pe care, de la distanță, au păreri diferite. Și anume data scrutinului pentru alegerile prezidențiale, urgența fiind destul de mare, întrucât aceasta trebuie fixată cât de repede, adică până la sfârșitul acestei săptămâni, iar calendarul să fie ”bătut în cuie”, cum s-ar spune, și printr-o hotărâre de guvern.
Prin urmare, e de văzut care vor fi concluziile din cadrul ședinței coaliției ce a avut loc aseară, având în vedere că o altă temă discutată a fost și modul cum vor colabora pe viitor. Până în ședință, însă, liderii celor două partide dădeau semne că fiecare o ține pe-a lui, mai ales în privința datei alegerilor, și de această dată fiind readuși în discuție evident… cetățenii. Astfel, liderul PNL declara, ieri, că sunt multe mesaje venite din partea cetăţenilor, mesaje din care ar fi reieșit faptul că organizarea algerilor prezidențiale în luna septembrie, așa cum s-a stabilit inițial, și pe care insistă mai ales președintele PSD, nu ar da timp de dezbateri şi că ar părea, chipurile, ca fiind „ceva care se vrea grăbit, fără să se ţină cont de relevanţa funcţiei prezidenţiale” (!?!). Oare chiar așa să fie? Cam greu de crezut, întrucât, pledând ca alegerile pentru Cotroceni să se desfășoare la termen, adică în luna noiembrie, mai degrabă cei care doresc acest lucru se gândesc la propriile ”baterii”, pe care doresc să le încarce în această vacanță de vară, după campania pentru cele două tururi de alegeri organizate pe 9 iunie 2024, și nu să pregătească, pe repede înainte, o altă campanie electorală, pentru prezidențiale.
Într-un an cu atât de multe alegeri, dar și cu atât de multe alte majorări de venituri, numai cine nu a stat în ultimii ani prin țărișoara asta nu poate să vadă modul în care s-au împletit atât de bine, aproape natural, în prima lună de toamnă, septembrie, propunerea pentru alegerile pentru cea mai importantă funcție în stat cu perioada când va intra în vigoare mult așteptata lege de recalculare și majorare a tuturor pensiilor. Să fi fost ceva grăbit când au fost avansate toate acestea?
Nici vorbă, știindu-se faptul că orice propunere pe plus, când a fost vorba de venituri, s-a făcut tot în contextul mega anului electoral 2024, anul în care, după cum s-a și văzut, de altfel, ”Nu se poate!” s-a trannsformat în ”Se poate!”!
Cert este că în niciuna dintre aprobările guvernamentale ce au vizat revendicările salariale care au tot fost în prima jumătate a acestui an nu s-a dat de înțeles că ar fi fost vorba de ceva grăbit, uitându-se chiar și de imensul găuroi din sacul bugetului statului care, după cum se vede, pare că a dispărut, ca prin minune. Așa o fi în anii electorali, pesemne, când ”cetățenilor” trebuie să li se lase impresia că totul se poate. Iar cum urmează alte două runde de alegeri, sunt puse la dospit și alte promisiuni peste care, fără să fie ceva grăbit, pe deasupra, s-a presărat un praf fin de… generozitate!