Constantin Dumitru – Plopeni

Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare săptămână să citească materiale „cu parfum de epocă“ despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru.

Fotbalistul Tricolorului CFPV cu paşaport
În perioada interbelică, foarte puţini jucători din alte ţări au evoluat la un nivel „de vârf” în echipele de fotbal româneşti, foarte puţine nume au reuşit să se impună ca jucători de valoare. Unul dintre jucătorii aşteptaţi cu mari speranţe la Ploieşti în perioada interbelică de către conducătorii grupării Tricolor C.F.P.V. şi în care s-au investit mari speranţe a fost jucătorul cehoslovac Stanislau Bartunek. Acesta s-a născut în anul 1910 la Lieben, Boemia – Moravia, iar fotbalul l-a început la echipa din localitatea natală S.K. Lieben. În primăvara anului 1939, pentru un contract în valoare de 150.000 de lei, Bartunek a obţinut deslegarea pentru clubul Tricolorul C.F.P.V., având carnetul de legitimare cu numărul 47.206. Debutul pe stadionul Tricolorul din localitate a avut loc la 20 februarie 1939, în partida Tricolorul C.F.P.V. – Prahova 2-1 (1-0). Gol în minutul 4. Presa vremii menţiona despre debutul acestui jucător următoarele: „Fostul jucător al clubului S.K. Lieben şi-a făcut un debut strălucit. Deşi, apărut în localitate numai cu câteva ore înainte de match, a jucat extraordinar. Este tipul centrului înaintaş ideal şi o achiziţie fericită. Shootează extrem de puternic şi deprins cu ambele picioare are un dribling derutant, extrem de precise şi o pătrundere mare. La jocul de cap este de neegalat. Publicul entuziasmat de vituozitatea sa, l-a aplaudat de nenumărate ori la scenă deschisă”. Debutul pe prima scenă a fotbalului românesc este consemnat la 5 martie 1939, în partida Venus Bucureşti – Tricolorul C.F.P.V. Ploieşti 2-0. Pentru gruparea ploieşteană a evoluat pe prima scenă a fotbalului românesc 9 partide şi a marcat un singur gol. În vara anului 1939, presa vremii menţiona”: „În cursul zilei de eri s’a prezentat la FRFA jucătorul ceh Bartunek angajat de gruparea ploeşteană Tricolor CFPV.

Arătând că nu şi-a primit salariul din luna Mai, Bartunek a cerut rezilierea contractului care-l leagă de gruparea sa. În intenţia lui Bartunek e, în cazul când i se va rezilia contractul, să se întoarcă în Boemia – Moravia”. În vara anului 1939 a apărut un scurt material în presa vremii despre activitatea sa de la Ploieşti relatată de impresarul său: „CAZUL BARTUNEK. Struska ne-a vorbit apoi de cazul Bartunek. El este doar cel care a fost intermediarul angajării jucătorului ceh. – „Nu ştiu ce să cred, ne spune Struska. La Praga, Bartunek conta ca un jucător de mare valoare. Forma sa din România nu are explicaţii logice. Probabil că viaţa neregulată pe care a dus-o l-a adus în forma slabă care a determinat rezilierea contractului său. Eu am trimis în România un jucător excelent, pentrucă n’aveam interes să fac altfel… Că Bartunek a fost victima unor amici „interesaţi” care l-au împins spre o viaţă nesportivă, nu pot fi făcut eu vinovat. Dealtfel astăzi sau mâine voi pleca la Ploeşti pentru a face personal o anchetă. Dacă voi găsi că Bartunek este vinovat cât de puţin, voi cere personal federaţiei cehe suspendarea lui pe viaţă. În acelaşi timp mă pot angaja să obţin pentru Tricolor CFPV restituirea sumei pe care a plătit-o pentru deslegarea lui Bartunek. NOJIR ŞI LUDL. Am întrebat apoi pe Struska despre situaţia profesioniştilor cehi la Praga. – E destul de delicată. Toţi vor să se angajeze în străinătate. Doi din ei, cei mai buni, Nojir şi Ludl, mi-au declarat că ar vrea să joace la Venus. Cred că aş putea să conduc tratativele pentru angajarea lor”. În anul 1945, jucătorul Stanislau Bartunek activa pentru gruparea Bata Zlin (Cehoslovacia), fiind în mare formă la vârsta de 35 de ani.

Prahova a câştigat derby-ul ploeştilor / 1939
Prahova – Tricolorul CFPV 3-1 (1-1). În sfârşit, după mulţi ani, Prahova a reuşit să învingă pe Tricolor C.F.P.V. cu un scor pe care albaştrii nu l-au realizat niciodată, fiindcă de câte ori au câştigat, de atâtea ori galbenii au cedat la un goal diferenţă. În matchul de astăzi, care era şi o revanşă, fiindcă ultima întâlnire tot cu caracter amical, disputată în primăvară, s’a soldat în favoarea Tricolorului la scorul de 2-1, – galbenii au rupt cu tradiţia şi-au înfrânt rezistenţa albaştrilor, cari trebuie să recunoaştem, au fost handicapaţi de lipsa celor mai buni jucători şi anume: Dobra, Lupaş, Schramek, Covaci, Dunăreanu şi Pop, înlocuiţi cu rezerve. Prin această remarcă nu vrem să scădem cu nimic din meritele galbenilor, care au meritat victoria. Şi apoi nu trebuie uitat, că în avantcronica noastră de eri, am dat pe galbeni învingători, bazaţi tocmai pe faptul că deţine o formă excelentă, arătând că Tricolor nu poate prezenta cea mai bună garnitură. După jocul desfăşurat astăzi de prahoveni, nu ştim dacă nu dispuneau de Tricolor, chiar dacă aveau echipa complectă, fiindcă spre deosebire de comportarea avută în matchul cu Unirea Tricolor, Prahova s’a întrecut pe sine. Jocul s’a desfăşurat într’o atmosferă perfect sportivă, iar jucătorii n’au depăşit limita fair play-ului, fapt ce a determinat pe cei 2000 de spectatori să aplaude comportarea lor. Jocul. Prima repriză a fost egală, după cum se vede şi din scor. Grun, în minutul 8, a reuşit să treacă peste Burlacu şi a marcat imparabil. A dovedit calităţi excepţionale în postul de extrem dreapta şi totdeodată că poate fi utilizat în orice post. Cociş, după un frumos demaraj a adus egalarea în minutul 21, din unghiul său favorabil. După ce s’au mai ratat numeroase ocaziuni de ambele părţi, repriza s’a terminat, fără ca vreunul din adversari să fi fost superior. După pauză, numai la 15 minute, de la începere, Radu Florian, dintr’o poziţie bună ridică scorul şi tot el în minutul 72, minunat deschis de Barbaiani, pecetlueşte victoria Prahovei, în aplauzele spectatorilor prezenţi. În restul timpului, Prahova a căutat să mărească scorul, iar Tricolorul să-l reducă. Apărarea galbenă însă, a fost un zid de nepătruns, iar atacul albastru, ca deobiceiu steril. Tricolorul C.F.P.V.: Vasiliu; Hetzer, Burlacu, Mosco, Mişcholtz, Boacă, Stoica, Herold, Bartunek, Covaci I şi Cociş. Prahova: Ţuţuianu; Iosuf, Dragomirescu, Boldiş, Pop, Pascaru, Grun, Radu Florian, Barbaiani, Fărcăşanu, Criciotoiu. Din acest lot s’au remarcat: Criciotoiu, Grun, Fărcăşanu, Barbaiani şi Radu Florian, de la prahova, iar de la Tricolorul Mosco, Cociş, Hetz, Stoica şi Boacă. (Luca I. Karmin – Gazeta Sporturilor, 23 mai 1939).

Ploieşti – Azi se decide soarta Tricolorului C.F.P.V. / 1939
PLOEŞTII TREBUESC MENŢINUŢI ÎN DIVIZIA A!
• Consiliul federal de astăseară trebuie să ţină seamă de sacrificiile făcute de conducătorii grupărilor republicane. – Interesante declaraţii ale d-lui ing. Haret.
Astăseară urmează să se întrunească biroul federal, care printre alte probleme la ordinea zilei, are şi pe aceia privitoare la formula viitorului campionat naţional. Circulă atâtea versiuni, încât haosul îşi are explicaţiile lui. Credinţa noastră însă este, că se va ajunge la o formulă, cu care să se împace toate părţile şi prin care să se caute mai ales menţinerea grupărilor cari au retrogradat, fiindcă aceste centre nu pot fi înlăturate din prima ligă a ţării. În această privinţă d. ing. Haret, preşedintele Tricolorului C.F.P.V. este foarte optimist. D-sa, în calitate de conducător al unei grupări retrogradate ne-a spus: „N’am făcut încă nici un demers”.

SACRIFICII, SACRIFICII
Am plecat la drum, în actualul campionat, cu cea mai mare încredere, într’o comportare cât mai onorabilă. Se cunosc împrejurările cari ne-au adus în coada clasamentului, după sacrificii mari. Ne găsim în acest moment în locul 11 al clasamentului, cu 17 puncte. Colegele, cu 19 puncte, au scăpat de retrogradare. Merităm acest regim? Deaceia nu am făcut şi nu fac demersuri. Dacă merităm, să fim menţinuţi printr’o formulă echitabilă. Am dovedit şi arătat rostul nostru în acest centru de mari posibilităţi, care lipsit de participarea lui în divizia A, va dispare complect. Un stadion ca acel local nu se mai găseşte în ţară. Din toamnă vom poseda un parc sportiv cu 4 terenuri de football, ştrand, precum şi pentru celelalte sporturi, care va costa 50 milioane.

PERSPECTIVE MARI
Când avem un primar ca d. dr. Mircea Botez, un distins sportiv şi un mare animator, hotărât la oricâte sacrificii s’ar cere, Ploeştiul nu poate lipsi din divizia A. Când U.D.R. sau Carpaţi, figurează totuşi, centre depărtate, lipsite de posibilităţi şi spectatori. Vom reorganiza complect echipa. Am oferte de la jucători renumiţi, cari ni ei nu cred în retrogradarea noastră, în mod definitiv. Şi cum am căpătat şi rutina jocurilor divizionare, după un an de experienţă sunt sigur că la anul viitor, Ploeştiul nu va mai cădea din prima ligă. Am mers până acolo cu sacrificiul, încât am fost pentru o fuziune cu prahova, spre a reuşi prin ea, care la un moment dat avea toate şansele să ne reîntoarcem în divizia A. Dar fuziunea nu s’a putut face, iar astăzi Prahova nu mai are şanse regulate. Ar însemna deci să realizăm pe F.C. Ploeşti. Am lipsi atunci acest centru de un participant în divizia B. Sau dacă promovează şi Ferroemail în B, şi în cazul când nu suntem menţinuţi în A, înseamnă ca Ploeştiul să figureze cu trei participanţi în secunda divizie. Şi mă întreb, cum vom putea trăi trei, când Prahova se luptă cu lipsa de spectatori, fiindcă ploeştenii nu vin la jocurile din divizia A, preferând Duminica să vină în Bucureşti la matchuri? O grupare care a reuşit echipei naţionale 2 jucători, merită o primă de încurajare şi mai ales pentru maniera cu care a înţeles să se comporte în acest campionat, care nu a excelat nici în regularitate. Deaceia sunt mai mult decât convins că în şedinţa de astă seară biroul federal va da o decizie dreaptă şi echitabilă, pe care o aşteaptă şi miile de sportivi, hotărâţi la aceleaşi sacrificii din trecut şi la un concurs şi mai mare. Aşteptăm deci hotărârea menţinerii noastre în divizia A., ca imediat apoi să pornim la reorganizare, prin achiziţii de excelentă valoare şi cu puteri noui, să reluăm activitatea. În caz că nu suntem menţinuţi nu ştim încă ce vom face. N’am luat nicio hotărâre, dar ţin să se ştie, că în ce priveşte pe Lupaş, Covaci II şi Schramek, în nici-un caz nu le dau drumul, mai ales că le-am prelungit contractele”. Cu aceste cuvinte a terminat d. Haret declaraţiile sale, cari trebuiesc înţelese aşa cum au fost făcute, dovedind interesul de care este animat pentru salvarea Ploeştiului. (Luca I. Karmin – Gazeta Sporturilor, 13 iunie 1939).