În general, suplimentele alimentare sunt considerate sigure și sunt utilizate de un număr mare de oameni. Deși vitamina C și vitamina B12 sunt, de obicei, sigure în orice cantitate, dozele excesive ale unor vitamine pot prezenta riscuri. Efectele secundare ale suplimentelor alimentare pot include dureri de cap, reacții alergice și probleme digestive. Toxicitatea poate apărea din cauza consumului exagerat al anumitor vitamine și minerale. De asemenea, suplimentele alimentare pot interacționa uneori între ele, precum și cu medicamentele fără prescripție medicală și cele pe bază de rețetă. Anumite suplimente ar trebui consumate cu maximă prudență, potrivit unui documnetar prezentat de Hotnews.
Un studiu recent publicat în The New England Journal of Medicine a scos la iveală că efectele adverse ale suplimentelor sunt responsabile pentru aproximativ 23.000 de vizite anuale la departamentele de primiri urgențe ale spitalelor. Studiul, desfășurat pe o perioadă de 10 ani arătat că pacienții care au ajuns la spital din cauza suplimentelor aveau, în medie, 32 de ani, iar femeile reprezentau majoritatea. Peste 10% dintre aceste vizite au necesitat internarea, în special în rândul persoanelor de peste 65 de ani. Suplimentele pentru slăbit au fost responsabile pentru un sfert dintre urgențe, afectând predominant femeile, în timp ce bărbații au avut mai multe probleme cu suplimentele pentru îmbunătățirea performanțelor sexuale și pentru creșterea masei musculare. Produsele pentru creșterea energiei au constituit 10% din vizite. Copiii sub 4 ani au suferit frecvent reacții alergice și simptome digestive din cauza ingerării accidentale de vitamine, iar persoanele peste 65 de ani au întâmpinat dificultăți la înghițirea suplimentelor de mari dimensiuni.
De reținut este că, spre deosebire de medicamente, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) nu sunt autorizate să revizuiască suplimentele alimentare pentru siguranță și eficacitate înainte de a fi comercializate. Este responsabilitatea producătorilor să se asigure că produsele lor nu conțin contaminanți sau impurități, sunt etichetate corect și conțin ceea ce pretind. Cu alte cuvinte, reglementarea suplimentelor alimentare este mult mai puțin strictă decât în cazul medicamentelor. Folosite corespunzător, unele suplimente pot îmbunătăți sănătatea, dar altele pot fi ineficiente sau chiar dăunătoare.