Florin Tănăsescu

ANM a reînnoit prognoza meteo pentru noaptea de 9 spre 10 iunie (duminică /luni), printr-o avertizare nowcasting de „furtunuri şi vijulii”, vorba lui Vanghelie, însoţite de perioade de mângâieri pe creştet de la becurile de pe stâlpii încă necăzuţi la pământ.
Simultan, pentru unii va fi eclipsă totală de lună, în vreme ce pentru alţii va fi soare-n plină noapte.
Temperaturile vor atinge punctul de fierbere a apei bătute în piuă timp de-o lună, iar acolo unde nu sunt 100 de grade Celsius va fi febra cât Casa Poporului. Pentru unii!
Pentru alţii, gheaţă la mal!
În condiţiile amintite mai sus, autorităţile recomandă cetăţenilor următoarele chestii:
1. Dacă nu curg lapte şi miere pe şanţuri sau rigole, să nu dispere! Mai sunt alegeri şi-n toamnă.
2. În cazul în care candidatul votat n-a ieşit, să nu ude coada pisicii. Patru ani trec cât ai zice „peşte” şi vor orăcăi iar broaştele-n lac.
3. Când eclipsa va atinge punctul maxim, să caute o lumânare sau o candelă. Numai aşa se vor consola cu ideea că poporul ăsta a trăit şi va trăi cu iluzia „luminiţei de la capătul tunelului”.
4. Dacă dezamăgirea nu trece nici cu „compresă cu apă rece” şi nici cu aspirină, să se uite la televizor. Acolo îi vor vedea pe unii mai mâhniţi decât ei. Şi doar ştiţi vorba aia: „Nefericiţii îşi găsesc alinarea în nefericirea altora”.
5. Acolo unde situaţia e incertă – doi candidaţi au cam acelaşi număr de voturi – este obligatorie prezenţa medicilor de familie la datorie. Aceştia vor elibera reţete pentru diverse calmante. Din alea, grele, nu pe bază de plante!
5. b) Farmaciştii au datoria să dea hapurile amintite la candidaţii emoţionaţi sub proprie semnătură, dacă nu-i medicul de familie în tură. Sau nu există.
6. Este recomandat ca posturile Etno TV şi altele de genul să nu difuzeze melodii ce au ca subiect teme precum „Dă mamă cu biciu’-n mine/Că n-am ascultat de tine!”. Nu de alta, dar în cazuri d-astea, trecerea de la vorbe la fapte e mai uşoară decât să torni într-un mandat o basculă cu mixtură pe-o ulicioară.
7. La nunţi, maneliştii sunt rugaţi să nu cânte „Hai, hai, că nu-i rău/ Că-s mai hoţ ca tatăl meu”!
În patru ani, au tot timpul să demonstreze, unii, chestia asta.
Cum ziceam, avertizarea va fi valabilă pentru noaptea de 9 spre 10 iunie, cu posibilitate de prelungire o săptămână sau o lună.
Deci, să mi te ţii, soro, „furtunuri şi vijulii”!