Coevoluţia este o forţă motrice aflată în spatele dezvoltării biodiversităţii pe Terra, potrivit unui studiu australian, informează Agenția Xinhua, preluată de Agerpres.
Potrivit acestui studiu, dat deja publicității, cercetătorii de la Universitatea Naţională din Australia (ANU) au găsit dovezi rare de coevoluţie, analizând relaţia evolutivă dintre cuci şi păsările în cuiburile cărora cucii îşi depun ouăle.
Coevoluţia este procesul prin care specii diferite care interacţionează îndeaproape determină schimbări evolutive unele în rândul celorlalte, ducând la speciaţie – procesul de apariţie a unei specii noi.
Coevoluţia a fost considerată multă vreme o posibilă explicaţie a faptului că există atât de multe specii pe Terra, însă dovezile aduse în sprijinul acestei teorii au fost puţine.
Potrivit lui Naomi Langmore, autoarea principală a noului studiului şi profesoară la Facultatea de Cercetări Biologice din cadrul ANU, cucii au fost un subiect ideal pentru studierea coevoluţiei întrucât ei sunt „costisitori” pentru gazdele lor.
Cucii îşi depun ouăle în cuiburile altor păsări, denumite „gazde”. După eclozare, puii de cuc cresc mai repede decât puii speciei gazdă şi, de obicei, împing în afara cuibului ouăle sau puii speciei gazdă.
Ca reacţie, spune Naomi Langmore, păsările gazdă au învăţat să recunoască şi să elimine ouăle de cuc din cuiburile lor.
„Doar cucii care se aseamănă cel mai mult cu puii gazdei au o şansă să evite detectarea, aşadar, pe parcursul multor generaţii, puii de cuc au evoluat pentru a imita aspectul pe care îl au puii gazdei”, a declarat cercetătoarea australiană într-un comunicat.
Studiul a descoperit că atunci când o specie de cuc exploatează mai multe gazde diferite, ea evoluează din punct de vedere genetic şi se transformă în mai multe specii diferite – fiecare dintre ele imitând aspectul puilor gazdei sale. Cucii care sunt cei mai „costisitori” pentru gazdele lor au fost cei care au avut cele mai multe şanse de a stimula speciaţia, ducând la o cursă evolutivă între apărarea gazdei şi contraadaptările cucilor. „Această descoperire este importantă în biologia evolutivă, arătând că procesul de coevoluţie între specii care interacţionează între ele sporeşte biodiversitatea prin stimularea speciaţiei”, a declarat Clare Holleley, coautoare a studiului şi cercetătoare la Organizaţia de Cercetare Ştiinţifică şi Industrială din Commonwealth (CSIRO).
Cercetători de la Universitatea din Melbourne şi Universitatea Cambridge au contribuit, de asemenea, la realizarea studiului.