Preşedintele Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR, Ştefan Deaconu (foto medalion), a fost desemnat arbitru din partea României în cadrul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţi (ICSID), parte a Băncii Mondiale, a informat ieri Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).
ICSID (foto), înfiinţată în 1966, este cea mai importantă instituţie din lume dedicată soluţionării diferendelor privind investiţiile internaţionale, prin conciliere, mediere şi arbitraj.
În prezent, există un număr de 165 de state semnatare a «Convenţiei privind soluţionarea litigiilor privind investiţiile între state şi resortisanţi ai celorlalte state», document ce a stat la baza înfiinţării ICSID.
«Desemnarea domnului Ştefan Deaconu ca arbitru comercial reprezentant al României în cadrul celei mai puternice instituţii de profil din lume, ICSID, nu este altceva decât o recunoaştere a meritelor probabil ale celui mai bun profesionist în domeniu din ţara noastră. Dl. Ştefan Deaconu este preşedintele Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR, începând din anul 2015, fiind reales cu unanimitate de voturi pentru un nou mandat în luna septembrie 2023. Nu în ultimul rând, trebuie să readucem aminte opiniei publice faptul că dl. Ştefan Deaconu face parte din echipa de avocaţi care a reuşit să evite o adevărată catastrofă financiară pentru România şi aici mă refer la procesul Roşia Montană. Sunt ferm convins că dl. Ştefan Deaconu va reprezenta cu succes România în cadrul ICSID, cunoscându-i îndeaproape atât capacitatea de muncă, cât şi profesionalismul cu care tratează fiecare caz în parte», a declarat preşedintele CCIR, Mihai Daraban.