Situaţia copiilor din România necesită o intervenţie urgentă şi decisivă, creşterea investiţiilor pentru educaţie, pentru consolidarea sistemului de asistenţă socială, a serviciilor de consiliere psihologică şi protecţie împotriva oricărei forme de violenţă şi dezvoltarea serviciilor medicale reprezentând singura măsură reală pentru respectarea demnităţii şi drepturilor copiilor fără discriminare, transmite organizația Salvaţi Copiii.
Potrivit unui comunicat al organizaţiei, transmis ieri AGERPRES, inechitatea este prezentă în viaţa copiilor români încă de la naştere, România rămânând în topul mortalităţii infantile, peste media din UE, în condiţiile în care aproape jumătate dintre naşterile la mamele sub 15 ani din Europa sunt înregistrate în ţara noastră, una dintre cauzele majore ale acestei stări de fapt fiind sărăcia.
„Aproape unu din doi copii români este afectat de sărăcie şi se află în risc de excluziune socială. Mai mult, copiii sunt expuşi riscurilor crescute de a deveni dependenţi de jocuri de noroc şi sunt afectaţi de anxietate şi depresie, cu consecinţe severe, cum este tentativa de suicid. Conţinutul nociv online la care copiii sunt expuşi ia tot mai des forma imaginilor reprezentând abuz sexual asupra copilului. Îngrijorător rămâne faptul că, deşi cei mai mulţi dintre copii (65%) pot recunoaşte un abuz, doar unu din trei se află în situaţia de a şti cui să ceară ajutorul şi de a avea şi încredere în acea persoană sau instituţie de referinţă”, transmite organizaţia.
Ţinând seama de concluziile unui număr însemnat de rapoarte şi cercetări interne şi internaţionale care au atras atenţia asupra nivelului extrem de scăzut de alocare de resurse financiare în aceste domenii, Salvaţi Copiii consideră că se impune luarea în considerare a unei creşteri graduale a bugetului copilului.
Această creştere trebuie să fie echivalentă cu cel puţin 10% anual din necesarul raportat pentru a asigura respectarea drepturilor copilului, luând în considerare printre altele :* Creşterea calităţii şi a echităţii din educaţie presupune organizarea sistemului astfel încât infrastructura şcolară şi personalul didactic să îndeplinească exact aceleaşi standarde de calitate indiferent de localitate şi trăsăturile socio-demografice ale comunităţilor; * Serviciile publice de asistenţă socială trebuie să fie accesibile şi bine finanţate pentru a putea sprijini familiile vulnerabile şi a identifica copiii supuşi diferitelor forme de abuz şi neglijenţă; * Consilierea psihologică, vitală pentru sănătatea mintală a copiilor, trebuie acordată gratuit şi dezvoltată la nivelul unităţilor şcolare şi al serviciilor sociale, oferindu-le copiilor la timp sprijinul necesar pentru a face faţă anxietăţii, depresiei şi altor probleme emoţionale;
De asemenea, accesul la servicii medicale de calitate şi extinderea educaţiei pentru sănătate sunt imperative pentru reducerea mortalităţii infantile şi pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă şi armonioasă.
„Facem apel la autorităţi şi la toţi factorii de decizie să prioritizeze investiţiile în aceste domenii critice şi definirea, în cadrul viitoarei Legi a bugetului de stat pentru 2025, a unui buget integrat al copilului. Doar printr-un angajament serios şi resurse adecvate putem crea un mediu sigur şi suportiv pentru copiii noştri, asigurându-le dreptul la o copilărie fericită şi la un viitor prosper”, transmite organizaţia.