V. Stoica
La sfârșitul lunii mai 2013, arestarea șefei Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap, Viorica Oniga, stârnea o adevărată furtună pe plan local, în Ploiești și în Prahova. Procurorii DNA Ploiești ieșeau în față cu unul dintre cele mai răsunătoare dosare de corupție, la vremea respectivă, în care 13 persoane erau acuzate în așa-numitul ”Lot Oniga” de luare de mită, abuz în serviciu și complicitate la luare de mită pentru eliberarea unor certificate de handicap.
În dosarul penal înaintat spre judecare în septembrie 2013, iniţial, Tribunalului Prahova, ulterior transferat la Tribunalul Buzău, procurorii DNA Ploieşti precizau, printre multe altele, că “inculpata Oniga Viorica – preşedintele Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap – şi Borcan Ioana – membră a comisiei respective, în schimbul unor sume de bani sau foloase materiale, au stabilit încadrarea în grad de handicap a solicitanţilor şi eliberarea certificatelor de încadrare în grad de handicap, deşi aceştia nu sufereau de afecţiunile care să le confere acest drept”.
Din decembrie 2013, dosarul se află la instanța de fond a Tribunalului Buzău, unde în prezent continuă audierea celor câteva sute de martori – medici specialiști, medici primari, medici de familie, dar și persoane care au beneficiat de certificatele de handicap.
În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada 2006-2012, în schimbul unor sume de bani şi în baza unor acte medicale falsificate, mai multe persoane au obţinut fără drept încadrarea în grad de handicap şi eliberarea certificatelor care atestă acest fapt de către membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova.
DNA preciza, într-un comunicat, că, urmare a folosirii acestor certificate, persoanele beneficiare au încasat în mod injust, de la bugetul de public, suma de peste trei milioane de lei, cu titlu de indemnizaţii de handicap, bugete complementare, indemnizaţii de însoţitor şi alte facilităţi prevăzute de lege pentru această categorie de persoane.
Dosarul este, cu siguranță, un record de durată, având în vedere că în luna septembrie se împlinesc 11 ani de la trimiterea în judecată a celor 13 inculpați acuzați de fapte de corupție. Următorul termen este stabilit pentru 28 mai.