Statul Major al Apărării a analizat, în lunile februarie, martie şi aprilie, desfăşurarea primei serii de recrutare-selecţie a soldaţilor profesionişti din acest an, un proces constituit, în principal, din fazele de înscriere şi selecţie a candidaţilor (întocmire a dosarelor, evaluări fizice, psihologice şi medicale), respectiv de repartiţie în unităţi a candidaţilor admişi. Constatarea generală a fost că cei mai mulţi dintre candidaţi nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică, transmite MApN, într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES. Principalele date ale analizei efectuate de Statul Major sunt următoarele:*campania de recrutare şi selecţie s-a derulat în 41 de judeţe şi în municipiul Bucureşti;*numărul de locuri scoase la concurs: 5.093;*numărul de candidaţi: 6.448 (dintre care fete: 20%);*indicele de interes (raport între nr. candidaţilor şi nr. locurilor scoase la concurs): 1,3; * proporţie candidaţi respinşi la evaluarea fizică (prima probă): 24%;*proporţie candidaţi respinşi la evaluarea psihologică (candidaţi rămaşi după proba fizică): 18%;*proporţie candidaţi respinşi la evaluarea medicală (candidaţi rămaşi după evaluarea psihologică): 12%;*numărul candidaţilor admişi: 2.626; * indicele de admitere (proporţia candidaţilor selecţionaţi din totalul candidaţilor înscrişi): 40%. „Constatarea generală a fost că, dintre candidați, cei mai mulţi nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecţie). Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistenţă 2.000 m). O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăţi majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”, spune MApN.
Pe de altă parte, MApN consideră că valoarea pozitivă a interesului tinerilor faţă de instituţia apărării naţionale indică faptul că obiectivul general de creştere a numărului de militari în Armata României este realizabil.
În acest context, consolidarea proporţiei corpului soldaţilor/gradaţilor profesionişti în structura de personal a instituţiei apărării naţionale rămâne un obiectiv subsidiar, care poate fi îndeplinit prin derularea, în acest an, a unor noi serii de recrutare-selecţie ale soldaţilor profesionişti. Astfel, startul celei de-a doua campanii de recrutare-selecţie a soldaţilor profesionişti în Armata României este planificat pentru luna mai.