Nicoleta Dumitrescu
Ce va să zică să fie an electoral, ba încă și cu atâtea rânduri de alegeri! Cu această ocazie, politicienii, care mai de care, au și ei ocazia să descopere, pe viu, în primul rând oamenii. Așa că, având în vedere că acum este perioada în care trebuie strânse semnăturile necesare pentru depunerea candidaturilor, este o adevărată întrecere între aceia care vor să-și vadă numele tipărit pe buletinul de vot în a le strânge mâna, să-i pupe, ori să-i îmbrățișeze pe cei pe care îi întâlnesc pe stradă. Cu această ocazie, mulți dintre candidați descoperă, cu mare uimire, cum de localitatea în care aceștia trăiesc are atât de multe străzi, unele cu gropi, și chiar fără asfalt și canalizare, motiv inclusiv de spectacol, pe rețelele de socializare, cu cizme de cauciuc murdare de noroi!
De altfel, doar în precampanie și în perioada de campanie electorală cei care vor să ocupe funcții de aleși locali, în mod special de primar sau de președinte de Consiliu Județean, sau în Parlament, indiferent că este vorba despre cel European sau cel de la București, descoperă piețele de cartier, mămăițele care vând la colț de stradă, pe câte o lădiță, câteva legături de pătrunjel ori mărar sau ce mai au ele prin propria grădină, străzile fără rețea de alimentare cu apă, canalizare sau gaze ori unde nu ard becurile pe stâlpii care asigură iluminatul public. Ohoo, și câte mai descoperă politicienii care cer votul electoratului! Că nu se poate trăi decent din pensie ori din salariul minim, pentru că acestea sunt foarte mici, că populația nu are acces la servicii de sănătate, la utilități și câte și mai câte! Iar descoperind toate aceste lipsuri, nu ezită să spună că soluțiile sunt la ei, condiția fiind, firește, ca să fie votați.
Iar astfel, și în acest an se repetă povestea! Povestea cu promisiunile, evident, întrucât soluțiile întotdeauna sunt pierdute pe drum! De altfel, nu mai este o noutate că, din campanie în campanie electorală, o dată la patru ani, sunt readuse pe tapet cam aceleași promisiuni, întrucât, cu foarte puține excepții, problemele semnalate sunt cam aceleași, fie că este vorba despre drumuri, rețele de utilități etc!
Poate și de aceea unii dintre politicieni, până acum retrași și fără să se mai facă prea mult vizibili, au revenit și cu mai mult curaj, susținând că ei dețin cheia rezolvării la tot și la toate, și asta întrucât, de fapt, și-au scos din sertar mai vechile idei, puțin readaptate, de la caz la caz.
Aceasta este și explicația, de altfel, de ce, încă de pe acum, deși nu a început campania electorală – startul oficial urmând să fie dat pe 10 mai a.c., pentru alegerile europarlamentare și cele locale – unii dintre politicieni spun că ei sunt soluția pentru problemele pe care le-au descoperit acum, odată ce s-au întâlnit, din nou, pe stradă, cu oamenii, după ce au dat mâna cu ei, i-au îmbrățișat, i-au bătut pe umăr și i-au pupat. De altfel, este aceeași poveste care se repetă o dată la patru ani și la finalul căreia politicienii promit și cer voturi.