Luiza Rădulescu Pintilie
FIRST Tech Challenge (FTC) nu mai este doar o competiție de tradiție în SUA, care se adresează elevilor de liceu și care presupune proiectarea, construirea și programarea unui robot, ci a devenit, în cei opt ani de când a fost adusă și în România, o provocare ale cărei limite le depășesc din ce în ce mai mult și tineri liceeni români, performanțele lor fiind notabile nu numai la nivel local, regional și național, ci și la nivel mondial. Iar recenta confruntare desfășurată, nu cu mult timp în urmă, la București, în cadrul Ligii 1 a Regionalei competiţiei de robotică “First Tech Challange”, la care au participat și cinci echipe din Prahova, a mai adăugat încă o confimare a acestei realități de la granița prezentului cu viitorul.
Dintre acestea, echipa “Eastern Foxes” (19098) a colegiului ploieștean “I.L Caragiale“ a fost recompensată cu premiul “Design Award 2nd” , care se conferă ca o apreciere a aspectului hardware al robotului- cel care îmbină criteriile privind funcționalitatea cu cele estetice și de bună practică în domeniul proiectării.
“Suntem bucuroși de calificarea noastră în Etapa Națională (n.n. – care se va desfășura, în perioada 22-24 martie, la Iași) și de obținerea premiului Design Award 2. Promitem că vom demonstra cunoașterea adevăratelor valori ale competiției FIRST Tech Challenge”, au mărturisit elevii premiați, a căror poveste a început nu cu mult timp în urmă, respectiv în anul 2020. O poveste care, tot potrivit propriilor mărturisiri, “A crescut continuu datorită pasiunii noastre pentru domeniul STEM (n.n. – termen multi-disciplinar care grupează mai multe discipline academice – Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) (…) Proiectul nostru nu este doar o inițiativă semnificativă în viețile noastre, ci și o sursă de maturizare și dezvoltare. Prin multă muncă, echipa noastra a reușit să se califice la etapa națională a competiției. E o poveste pe care am creat-o alături de doamnele profesoare Lica Daniela – profesoară de informatică în colegiul nostru și fondatoare a Centrului de excelență Prahova – și Suditu Iulia – profesoară de limba engleză, fotograf și jurnalist, care sunt, împreună cu foști membri, alături de echipa «Eastern Foxes», formată din 14 membri – 8 în cadrul departamentul non-tehnic și 6 în departamentul tehnic”.
Și se mai cuvine a fi spus că povestea aceasta alătură unei bune stăpâniri a domeniilor științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, inventivitatea, creativitatea și originalitatea de performanță, spiritul de echipă, ambiția și dăruirea, cele mai înalte standarde de funcționalitate de soluții anticipative demne de lumea viitorului, fără a exclude ce “chip” are lumea aceasta, ci, dimpotrivă, desenându-i cu talent și spirit vizionar contururile. Și dacă vă veți întreba asupra dimensiunilor concrete și practice ale unor asemenea proiecte, detaliem succint doar unul dintre acestea: de exemplu, în cadrul proiectului „Fire Foxes”- realizat în colaborare cu Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Prahova -, se află în proces de realizare un robot capabil să transporte dispozitive explozive într-o locație sigură, cu scopul diminuării numărului anual de 60.000 de victime afectate de materialele explozive.
Felicitări și mult succes echipei “Eastern Foxes” în etapa națională a unei competiții care le acordă membrilor acesteia nu numai șanse reale să meargă și mai departe, spre confruntarea internațională, ci și spre un viitor căruia ei înșiși i-au trasat, deja, orizonturi importante.