Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că aproximativ 90% dintre sirenele de avertizare a populaţiei au fost funcţionale în cadrul exerciţiului desfăşurat în cadrul Săptămânii Protecţiei Civile.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, şi în acest an, pentru marcarea celor 91 ani de Protecţie Civilă în România, IGSU a alocat o săptămână pregătirii populaţiei în situaţii de urgenţă, în perioada 24 februarie – 4 martie.
«Am organizat, atât la nivel central, cât şi la nivel local, acţiuni şi evenimente de anvergură pentru promovarea mesajului preventiv şi a măsurilor specifice tipurilor de risc, aplicabile înaintea, pe timpul şi după producerea unei situaţii de urgenţă. Am exersat împreună comportamente care într-o situaţie limită pot salva vieţi şi bunuri. Am readus în atenţia publicului campaniile naţionale de informare preventivă iniţiate de instituţia noastră încă de acum 10 ani», a explicat IGSU.
În cadrul acţiunii denumite “Miercurea Alarmelor”, au fost activate 6.862 sirene electronice şi electrice, din totalul celor 7.595 existente la nivel naţional – 2.929 sirene acţionate centralizat şi 3.933 sirene acţionate în comandă locală, aproximativ 90% fiind funcţionale, a precizat IGSU.
Tot în cadrul Săptămânii Protecţiei Civile, a fost relansată platforma naţională de pregătire pentru situaţii de urgenţă www.fiipregătit.ro, astfel încât accesul cetăţenilor la informaţiile educativ-preventive de interes (ghiduri, campanii) să fie mult mai facil, inclusiv prin optimizarea unui ChatBot care permite relaţionarea directă cu utilizatorii prin furnizarea răspunsurilor la întrebările adresate.