Nicoleta Dumitrescu

Din înțelegerea convenită între liderii PNL și PSD pe tema comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale rezultă, așa cum era și de așteptat, de altfel, și… victime colaterale, victime care sunt, de fapt, nimeni altele, așa cum deja se reclamă, tot reprezentanții celor două partide.
Iar totul a plecat de la una dintre chichițele care musai a fost nevoie să se introducă în proiectul care a fost pus, deja, în transparență decizională de către Ministerul Afacerilor Interne, și anume că primarii pot schimba partidul cu 60 de zile înainte de 9 iunie a.c., data când electoratul va fi chemat la urne, fără să-și mai piardă mandatul. Iar primii care au sărit, ca arși, au fost liberalii, nemulțumirea spunând-o cu voce tare inclusiv la sfârșitul săptămânii trecute, când a avut loc, la partid, o ședință cu multe scântei, aceștia susținând că, prin unda verde ce se va da traseismului politic, cei de la PSD vor fura, la greu, primarii PNL!
Ceea ce s-a uitat, însă, cu desăvârșire, este faptul că partidele, o dată la patru ani, și-au furat unele de la altele primarii în funcție, la final de mandat, pentru ca, ulterior, să-i prezinte alegătorilor drept candidații lor, inclusiv în anul electoral 2020 cei de la PNL furându-le celor de la PSD primarii, dar și invers!
Iată, însă, că prin înțelegerea făcută pe tema comasării celor două tururi de scrutin, europarlamentare cu cele locale, s-a ajuns și la a se bate în cuie săritul dintr-o barcă politică în alta, fără niciun fel de repercusiuni, ca să nu se mai supere absolut nimeni. Asta în condițiile în care, deja, ambele partide se laudă că diverse organizații locale ”s-au întărit” cu venirea, de la caz la caz, fie a unor aleși locali de la PNL la PSD, fie de la PSD la PNL, lista partidelor care-și fură unele de altele primarii, în an electoral, fiind destul de lungă. Oricum, pe unii dintre politicieni, mai ales pe cei care își mai doresc încă un mandat, pare că nu-i mai deranjează atât de mult eticheta de traseist politic, atât timp cât aceștia consideră că s-au dus către alții tocmai din cauza faptului că foștii colegi le-au făcut zile fripte, punându-le chiar voit bețe-n roate și ca să aibă imaginea publică un pic ”șifonată” în fața electoratului. Așa că anul electoral 2024, cu atât de multe rânduri de alegeri, va aduce cu el și legiferarea unei practici extrem de vechi, a traseismului politic, pentru ca toată lumea să stea liniștită și să nu mai aibă teama că, în cazul aleșilor locali, dacă vor candida, anul acesta, pe listele altui partid față de cel din partea căruia au fost aleși la alegerile trecute, își vor pierde mandatul! Pe de altă parte, în cazul PNL și al PSD, supărarea pare un pic forțată, în condițiile în care la europarlamentare, de pildă, candidații celor două formațiuni politice vor candida umăr lângă umăr, iar pe buletinul de vot chiar siglă lângă siglă! Oricum, ca și în alți ani electorali, politicienii vor veni și le vor cere românilor voturi mai ales sub sigla… demagogiei, întrucât, după cum se știe, marea lor dorință este de a prinde un nou mandat!