V. Stoica
Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, s-a aflat, la finalul săptămânii trecute, pe șantierul autostrăzii A7, pe lotul 2 – care face legătura între Mizil și Pietroasele – și a venit cu noutăți în legătură cu stadiul lucrărilor.
Potrivit oficialului din Ministerul Transporturilor, pe acest lot, unde lucrează asocierea Coni-Trace, sunt în execuție atât corpul autostrăzii, cât și structuri ample – poduri și pasaje.
Scrioșteanu a făcut și o sinteză a stadiului lucrărilor. Astfel, conform datelor prezentate de acesta, au fost finalizate 22 din 29 podețe și se lucrează la restul de 7 podețe; se execută lucrări de montare a liselor de parapet, urmând să fie turnată placa de suprabetonare la podul peste pârâul Valea Ceptura II (km 22+134); a fost armată placa de suprabetonare aferentă podului peste pârâul Ghighiu (km 22+600). De asemenea, se lucrează în continuare la armarea radierelor la Pila 1 și Culeea 1 aferente pasajului pe DJ102D peste autostradă (km 23+732) și pasajului pe DJ100C peste autostradă (km 20+809), fiind în execuție și alte lucrări la pasajele și podurile existente pe întreg traseul.
Interesant este că, pe o lungime de 9 kilometri a fost realizată rețeaua electrică pentru iluminat, fiind în execuție și forajele pentru relocarea conductei de gaz aparținând OMV Petrom.
”Pentru darea în trafic cat mai repede a acestui lot, este nevoie de o colaborare foarte strânsă între factorii implicați, implicit între constructorii asociați pentru realizarea acestuia. Autostrada Moldovei A7 este prima autostradă a României pe care se lucrează integral, pe toți cei 320 km, 13 din 13 loturi, iar la finalul execuției, va lega Moldova de Muntenia”, a precizat Irinel Scrioșteanu.
Luna trecută, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a aflat de asemenea pe șantierul autostrăzii Dumbrava – Mizil – Pietroasele, atenționându-i pe constructori că este necesar un ritm susținut și un avans lunar important, astfel încât în luna octombrie să se poată circula pe acest drum de viteză.
O problemă va rămâne lotul 3 Pietroasele – Buzău (cu o lungime de aproape 14 kilometri, cel mai scurt dintre cele trei loturi ale autostrăzii Ploiești – Buzău), unde abia la jumătatea lunii februarie a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor cu asocierea de constructori turci Nurol Inșaat Ve Ticaret Anonim Șirketi – Makyol Inșaat Sanayi Turizm Ve Ticaret Anonim Șirketi, asociere care are la dispoziție 20 de luni și 1,09 miliarde de lei (fără TVA) pentru finalizarea lucrărilor.