Nicoleta Dumitrescu
Dacă mai era nevoie de o nouă confirmare, din punct de vedere teoretic, că tot ceea ce fac politicienii, mai ales aceia care sunt la putere, este numai și numai, așa cum le place acestora să spună, pentru țară și cetățenii ei, confirmarea a venit – a câta oară?! – odată cu anunțul oficial în ceea ce privește înțelegerile asupra calendarului electoral al anului 2024.
Cert este că liderii PSD și PNL au convenit în ceea ce privește desfășurătorul perioadelor în care electoratul va fi chemat la urne în așa măsură încât, în unele aspecte, chiar și membrii partidelor, în mod special liberalii, au fost puși în fața faptului împlinit, în condițiile în care Nicolae Ciucă avea mandat doar pentru comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, nu și pentru devansarea datelor alegerilor pentru Cotroceni și Parlament. ”A fost o mișcare tactică”, a ținut repede să dreagă busuiocul acesta, de la microfon, având în față, în momentul anunțului rezultatului discuțiilor cu liderul PSD, o sală plină ochi de liberali și social-democrați cu funcții de conducere în cele două partide, neuitând să puncteze și faptul că deciziile luate ”vizează stabilitatea țării și coerența actului de guvernare”, ba şi că “ ține cont de interesul cetățenilor”.
Pe de altă parte, deși Marcel Ciolacu a ținut să spună și că ”în actualul context politic, menținerea unei alianțe de guvernare între PSD și PNL și după alegeri reprezintă singura variantă viabilă”, decizia ca PNL și PSD să meargă și de mână – adică să aibă candidați comuni la alegerile europarlamentare – dar și separați, respective să aibă candidați proprii la alegerile locale, odată convenită comasarea celor două rânduri de alegeri, i-a cam bulversat atât pe fanii celor două partide, cât mai ales pe cei care care trăgeau nădejdea că vor prinde un loc în față, pe listele de candidați. Și asta pentru că, în aceste condiții, a deciziei comasării celor două rânduri de alegeri, abia de-acum încolo vor începe, cu adevărat, negocierile pentru nominalizările candidaților, mai exact luptele între cele două partide, bașca disputele interne.
Oricum, înțelegerile convenite demonstrează, inclusiv în politică, faptul că ”Viața bate filmul!” și că, atunci când la mijloc este vorba despre putere, așa cum este și în cazul de față, mai exact în cazul dorinței de a rămâne în continuare la putere, scot la suprafață şi o altă celebră replică de film: ”Niciodată să nu spui niciodată!”. Cine credea că după mariajul forțat dintre cele două partide se va ajunge ca, și pentru următorul mandat, electoratul să vadă pe buletinul de vot, într-un singur pătrățel, siglele celor două partide, pentru că la alegerile europarlamentare vor fi candidați comuni?!
Vremurile de astăzi, iată, însă, că scriu din nou istorie în politica românească! O istorie în care, în aceeași campanie electorală, candidații liberali și social-democrați se vor ține de mână pe scenă pentru a cere românilor votul necesar să-i trimită în Parlamentul European pentru ca, ulterior, pentru că va fi o companie electorală comună comasându-se cele două rânduri de alegeri, candidații celor două partide la alegerile locale să apară separat. Asta în eventualitatea în care, așa cum deja se vorbește prin spațiul public, inclusiv pe la televizor, nu este exclus ca în marile orașe cele două partide să susțină chiar un candidat comun la funcția de primar! Se gândeau susținătorii și simpatizanții celor două partide că vor trăi să vadă și așa ceva? Nici vorbă! Însă, aceștia nu trebuie să uite un lucru, de departe cel mai important: toate aceste mișcări tactice sunt – chipurile – în interesul țării, al românilor, nu al celor două partide!